back

Найкращий захист для дитини - її родина

30 травня 2013

29 травня заступник голови районної державної адміністрації Павло Плотніков, члени громадської ради при районній державній адміністрації взяли участь у засіданні "круглого столу", на якому розглянули стан влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування до сімейних форм виховання, питання соціального захисту зазначеної категорії дітей, стан реалізації соціальних ініціатив Президента України. ДЕТАЛЬНІШЕ>>>

У районі ведеться значна робота, спрямована на реалізацію завдань та соціальних ініціатив Президента України щодо створення умов для сімейного виховання та творчого розвитку кожної дитини.

Начальник служби у справах дітей Сергій Поливода наголосив, що Президент України В.Ф. Янукович під час своєї підсумкової прес-конференції 01 березня 2013 року зазначив: "Наші зусилля були націлені на реформування системи соціального захисту, передусім найменш захищених верств населення. Завдяки цьому протягом останніх років постійно зростає частка дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які виховуються у сімейних формах виховання. Особливу увагу також приділимо умовам для сімейного виховання дітей-інвалідів, немовлят та їх матерів, які опинилися у скрутному становищі".

Значна увага питанню розвитку сімейних форм виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, приділялася і під час робочого візиту до Чернігівської області Уповноваженого Президента України з прав дитини Ю. Павленка.

На сьогоднішній день на первинному обліку в районі перебуває 75 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, з них: 50 - влаштовано під опіку, піклування, 3 - до дитячих будинків сімейного типу, 7 - до прийомних сімей, 10 - вихованці загальноосвітніх інтернатних закладів, 4 - навчаються у вищих та професійно-технічних навчальних закладах, 1 - тимчасово влаштована в сім'ю родичів, які збирають документи для встановлення опіки над цією дитиною.

Таким чином відсоток влаштування дітей до сімейних форм виховання на складає 80% від загальної кількості таких дітей.

Хочеться відмітити позитивну динаміку, яка є в нашому районі.

На кінець 2012 року цей показник складав 78,66%; 2011 рік - 75,6%; 2010 рік - 72%; 2009 рік - 67,7%; 2008 рік - 66,7%.

У цьому році статус дитини, позбавленої батьківського піклування, надано 3 дітям. З них: 2 влаштовані в сім'ї піклувальників, 1 - не потребував влаштування, оскільки на момент набуття статусу перебував у професійно-технічному навчальному закладі. Питання щодо влаштування цієї дитини в сімейні форми виховання вивчається, ведеться робота з повнолітньою сестрою дитини, яка проживає в іншій області та має можливості для встановлення піклування над братом.

Ведеться робота й по створенню прийомних сімей. Перша прийомна сім'я в районі була створена у 2006 році, до якої влаштовано 3 дітей. У цьому році вже створена 10 прийомна сім'я. На даний час у цих сім'ях виховується 18 дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, та 2 особи з їх числа.

Забезпечується своєчасне виявлення, облік, проведення соціального інспектування сімей, де батьки або особи, що їх замінюють, ухиляються від виконання батьківських обов'язків. Головним завданням у цій роботі є збереження сім'ї, виведення її зі скрутного становища та своєчасний захист прав та інтересів дитини. На виконання цих завдань спрямована спільна робота багатьох структур: служби у справах дітей, районного центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді, сектору у справах сім'ї, молоді та спорту, виконавчих комітетів міської та сільських рад, педагогічних та медичних працівників, працівників органів внутрішніх справ тощо.

Звичайно, не завжди вдається досягти позитивного результату, тому спільно з прокуратурою району щороку заявляються позови до суду про позбавлення батьківських прав батьків або відібрання від них дітей без позбавлення батьківських прав. У цьому році до прокуратури району направлено 3 клопотання про позбавлення батьківських прав 4 батьків відносно 3 дітей. У 2013 році в законну силу вступило 3 рішення суду про позбавлення батьківських прав 3 батьків відносно 3 дітей. З цих рішень суду 1 - за поданням минулого року.

Підсумовуючи роботу "круглого столу" заступник голови районної державної адміністрації Павло Плотніков зазначив, що одним із головних завдань є влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, до сімейних форм виховання, таких, як усиновлення, опіка, піклування, прийомна сім'я та дитячий будинок сімейного типу. Найкращий захист для дитини - її родина.

Служба у справах дітей районної державної адміністрації