19 липня 2021

Відділення Національної служби посередництва і примирення інформує

 

16.03.2023

До уваги сторін соціально-трудових відносин!

 

З метою уникнення загострення конфліктних ситуацій, відділення НСПП в Чернігівській області звертається до всіх зацікавлених сторін соціально-трудових відносин приділити особливу увагу питанням забезпечення реалізації державних соціальних гарантій у сфері праці на підприємствах, установах та організаціях районів і міст області відповідно до ст. 24 Закону України «Про місцеві державні адміністрації», ст. 34 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності», Закону України «Про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів)».

У разі виникнення передумов соціальної напруги та розбіжностей у трудових колективах підприємств, установ та організацій області (незалежно від форм власності і організаційно-правових форм господарювання) з питань порушення вимог законодавства про працю, колективних договорів, угод, тощо до відділення НСПП мають право звертатися як сторони конфлікту, так і органи влади, зацікавлені в стабілізації стану соціально-трудових відносин на відповідній території. Спеціалісти відділення НСПП завжди готові надати необхідні юридичні консультації і методичні рекомендації з метою сприяння вирішенню кожної конкретної проблемної ситуації у відповідності до Закону України „Про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів)”.

Відділення НСПП в Чернігівській області знаходиться за адресою: м. Чернігів, вул. П’ятницька, 39, кімн. 909; тел.: 77-62-77.

 

 

22.06.2022

Відділення Національної служби посередництва і примирення в Чернігівській області звертає увагу!

 

Запровадження в Україні режиму воєнного стану вплинуло на функції та завдання відділення НСПП в Чернігівській області (Відділення).

Працівники Відділення здійснюють свої повноваження в межах компетенції з урахуванням вимог діючого чинного законодавства, наказів й розпоряджень голови Національної служби посередництва і примирення (НСПП).

Пріоритетні напрямки діяльності спрямовані на запобігання виникненню розбіжностей стану соціально-трудових відносин та забезпечення своєчасного приведення у правове русло стихійних проявів протестної поведінки найманих працівників. 

У разі виникнення передумов соціальної напруги у трудових колективах підприємств, установ, організацій області (незалежно від форм власності і організаційно-правових форм господарювання) з питань невиконання вимог законодавства про працю, виконання колективного договору, угоди або окремих їх положень, за сприянням у вирішенні проблемних питань, що виникають між працівниками і роботодавцями, до Відділення мають право звертатися, як сторони конфлікту, так і місцеві органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування, об’єднання профспілок і роботодавців, заінтересовані у стабілізації стану соціально-трудових відносин на відповідній території.

Спеціалістами Відділення буде надана кваліфікована правова допомога з метою вирішення кожної конкретної конфліктної ситуації.

Пропонуємо звертатися за адресою:  14000, м. Чернігів, вул. П’ятницька, 39, кімн. 909

Електронна пошта: dspp_chernigiv@ukr.net

Web-сторінка на офіційному сайті Чернігівської облдержадміністрації: www.cg.gov.ua (рубрика «Соціальна сфера»)

 

ЗРАЗОК офіційного звернення

 

 

19.07.2021:

Національна служба посередництва і примирення (далі – НСПП) є постійно діючим державними органом, створеним Президентом України відповідно до Закону України "Про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів)" для попередження, прогнозування та сприяння врегулюванню колективних трудових спорів (конфліктів).

 

З метою виконання поставлених перед службою завдань, своєчасного виявлення напружень соціально-трудових відносин у трудових колективах, які здійснюють свою господарську діяльність на відповідній території, своєчасного реагування на них, відділення НСПП в Чернігівській області (далі – Відділення), здійснює постійний зв’язок з органами місцевої державної влади та органами місцевого самоврядування, профспілковими об’єднаннями та організаціями роботодавців шляхом взаємообміну оперативною інформацією щодо соціально-економічного стану конфліктогенних підприємств.

 

За результатами моніторингу основними причинами виникнення розбіжностей між сторонами соціально-трудових відносин є: заборгованість із заробітної плати, несвоєчасна виплата поточної зарплати в трудових колективах підприємств, установ та організацій області, низький рівень оплати праці, порушення вимог законодавства про працю, невиконання положень галузевих угод щодо встановлення міжкваліфікаційних (міжпосадових) співвідношень в оплаті праці, а також відсутність або невиконання положень колективних договорів тощо.

 

За зверненням представників органів найманих працівників, зацікавлених сторін соціального діалогу Відділення сприяє врегулюванню розбіжностей між сторонами соціально-трудових відносин, та у межах своє компетенції здійснює посередництво і примирення при вирішенні колективних трудових спорів (конфліктів)

 

Як свідчить практика, недостатня правова обізнаність конфліктуючих сторін у вирішенні наявних розбіжностей як найманих працівників, так і роботодавців, прояви неврегульованих у законодавчому порядку трудових конфліктів можуть завдати значних матеріальних втрат при недотриманні визначеного чинним законодавством порядку вирішення цих розбіжностей обом сторонам.

 

З метою запобігання виникнення та вжиття спільних оперативних заходів щодо локалізації конфліктних ситуацій, пропонуємо всім зацікавленим сторонам завчасно звертатися за детальнішою інформацією до Відділення, яке знаходиться за адресою: м. Чернігів, вул. П’ятницька, 39, кімн. 909, тел.: (0462) 77-62-77, е-mail: [email protected].