back

Сказ на Чернігівщині: ситуація контрольована, але ризики захворіти є

08 лютого 2024

 

Хвороба із стовідсотковою летальністю і для тварин,  і для людей – це про сказ. Минулого року в Україні зареєстровано більш ніж тисячу неблагополучних пунктів по сказу тварин. Що маємо на Чернігівщині та чому питання актуальне саме зараз – розповіли спікери на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА.

 

 

 

 

«Сказ – надзвичайно небезпечна інфекційна хвороба. Супроводжується тяжким ураженням центральної нервової системи, і у випадку несвоєчасного звернення за медичною допомогою призводить до летальності. Механізм зараження – контактний», – зазначила в. о. заступника начальника Управління охорони здоров’я ОДА Олена Захарченко.

Як домашні, так і дикі тварини можуть хворіти на сказ і заразити цією небезпечною хворобою людей через укуси, подряпини або потрапляння слини інфікованої тварини на слизову оболонку або відкриті рани.

За словами головного експерта Управління охорони здоров’я ОДА за напрямом «Рабіологія» Олександра Несіна, у природі найбільш розповсюдженими носіями сказу є вовки, єноти та єнотовидні собаки, лисиці та кажани. Такі тварини змінюють свою поведінку – йдуть на контакт з людьми і свійськими тваринами, нападаючи на них. Заражені домашні тварини з часом також стають агресивними відносно своїх хазяїв.

«Як правило, життя такої тварини від початку захворювання складає 6-8 днів, після чого вона помирає, – розповів Олександр Несін. – У людини ж, яку вкусили, інкубаційний період найчастіше триває від місяця до трьох. Але бувають випадки, коли цей період може скорочуватися до семи днів або розтягуватися до року».

 

Під час першої стадії людина відчуває хвилювання, стрес, з’являються депресивні думки, можуть бути загальні прояви простудних захворювань. Цей стан може тривати від одного до семи днів. Потім – стадія збудження, коли поступово проявляються гідро- та аерофобія, людина боїться світла та шуму. Наприкінці цієї стадії захворілий помирає, у протилежному випадку – починається етап паралічів.

Лікування сказу не існує. Якщо з’явилися симптоми хвороби – це однозначно смерть.

«Тільки призначення вчасної вакцинації врятує від захворювання на сказ», – наголошує Олександр Несін.

Як повідомив генеральний директор Чернігівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України Олександр Чепурний, минулого року антирабічні щеплення призначені 336 особам, з них 33 – відмовилися від курсу лікування та 9 – не закінчили курс, наражаючи своє життя на небезпеку.

«Статистика укусів за минулий рік свідчить про те, що ризики є. Кількість осіб, які звернулися до лікувальних закладів для отримання антирабічної допомоги, збільшилася десь на 20%: 1679 проти 1435 у попередньому періоді. Якщо територіально, то найбільша кількість звернень припадає на Чернігів – близько 35%», – зауважив Олександр Чепурний, додавши, що область повністю забезпечена антирабічними препаратами.

У 2023 році летальних випадків на Чернігівщині не зафіксовано. Останній зареєстрований у 2016 році у Борзнянському районі.

Олександр Чепурний зауважив, що для області профілактика сказу важлива і актуальна. На жаль, відповідні заходи не можна провести у повній мірі через війну, яка вплинула на кількість потенційних носіїв хвороби – не тільки диких, а й свійських тварин, які стають безхазяйними у залишених населених пунктах.

Втім, профілактична робота проводиться там, де це можливо, щоб не допустити поширення сказу та мінімізувати виникнення нових випадків.

Начальник Головного управління Держпродспоживслужби в області Юрій Павлішен розповів, що у 2023 році проводилося планове щеплення проти сказу тварин різних видів. Йдеться про понад 230 тисяч голів, із них 10 тисяч – поголів’я великої рогатої худоби. Вакцинація продовжиться і цього року згідно з планами – Держпродспоживслужба повністю забезпечена потрібними препаратами.

Передбачена і пероральна імунізація диких тварин – максимально там, де це можна зробити безпечно. У 2023-му кампанія проводилася на обмежених територіях одного району.

Спікер зазначив, що на Чернігівщині минулого року зафіксовано сім неблагополучних пунктів по сказу, в яких захворіли 9 тварин.

«Ситуація була абсолютно контрольована і прогнозована. Всі заходи з ліквідації і недопущення нових осередків здійснювалися своєчасно. Тому на сьогодні таких пунктів два (з минулого року). Обидва – у Чернігівському районі (села Іванівка та Хрещате). Після передбачених термінів там будуть зняті всі обмеження», – наголосив Юрій Павлішен.

 

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації