back

Протягом 2023 року на Чернігівщині розслідувалося 152 провадження за фактами ухилення від призову на військову службу

08 лютого 2024

За результатами досудового розслідування у 55 з них обвинувальні акти вже направлено до суду.

У частині кримінальних проваджень акти до суду не передавалися у зв’язку з тим, що після внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань особи прибули для проходження військової служби.

Також у минулому році судами ухвалено 53 обвинувальні вироки, якими осіб, які ухилилися від призову, засуджено до кримінальних покарань, передбачених санкцією статті 336  КК України.

При цьому, значну частину засуджених на підставі ст. 75 КК України звільнено від відбування покарання та встановлено іспитовий строк.

Однак, установлено, що застосована міра покарання не спонукала таких осіб ставати на шлях виправлення та виконання обов’язку щодо захисту держави.

Відтак, мета та цілі покарання не були досягнуті.

З огляду на викладене, враховуючи збільшення фактів ухилення осіб від мобілізації, необхідність посилення оборонного потенціалу держави та уникнення формування у суспільстві думки про безкарність за відмову від її захисту, прокурори під час підтримання публічного обвинувачення займають принципову позицію щодо застосування до обвинувачених за ст. 336 КК України осіб реальної міри покарання у виді позбавлення волі.

З другого півріччя минулого року судами області ухвалено 12 вироків, у 7 з яких осіб засуджено до покарання у виді позбавлення волі.

 

За інформацією Чернігівської обласної прокуратури