back

СВЯТО ВЧИТЕЛІВ ТА УЧНІВ

06 лютого 2013

01 лютого у Биринському навчально-виховному комплексі відбулися педагогічні читання, присвячені 76-й річниці з дня народження великого педагога сучасності Олександра Антоновича Захаренка. У них взяли участь педагоги навчального закладу та гості - Світлана Біла, завідувач районним методичним кабінетом відділу освіти Новгород-Сіверської райдержадміністрації, Лариса Шурига та Лариса Бодяко, методисти районного методичного кабінету відділу освіти, Катерина Короткевич, голова районної організації Профспілки працівників освіти і науки України, Анатолій Жоров, директор Новгород-Сіверської районної станції юних натуралістів. ДЕТАЛЬНІШЕ>>>

Відкрили педагогічні читання учні 10 класу Ірина Ясик та Олександр Тупиця, прочитавши вірш про Сахнівську школу. Директор навчально-виховного комплексу Марина Шлапак нагадала шість педагогічних таємниць, які стали заповітом не лише для сахнівських учителів, а й орієнтиром для роботи вчителів навчального закладу. Світлана Біла поділилася враженнями про відвідання Сахнівської школи, яка впроваджує педагогічні ідеї Олександра Захаренка, і сказала, що великий педагог радив: «Вдало знайдений задум перетворює життя вчителя і учня в животворний струмок, школу – у велику сім’ю, де панує радість, творчість, а навчально-виховний процес перестає бути обтяжливим і для дитини, і для вихователя”.

Учасники педагогічних читань ділилися досвідом роботи, презентували свої напрацювання, обговорювали шляхи впровадження передового педагогічного досвіду. «Без творчого вчителя не може бути ні нової школи, ні нового суспільства, ні вільної України», - говорив великий наставник О. А. Захаренко.

Людмила Дудар, заступник директора, сказала, що в навчально-виховному комплексі працює творчий колектив. Педагоги не розмежовують роботу на «твоє» і «моє», а дотримуються принципу «наше». Саме тому в 2012-2013 навчальному році є позитивні результати на рівні району і області. Вона розповіла про досягнення учнів та їх наставників у районних та обласних конкурсах. Катерина Вітель разом з членами шкільного лісництва посіли ІІ місце в обласному етапі Всеукраїнського конкурсу «До чистих джерел». Карина Лось, учениця 5 класу, виборола ІІ місце в районному етапі регіонального конкурсу «Найкращий відгук на сучасну дитячу прозу»; Владислав Іпатко, учень 11 класу, зайняв ІІІ місце в районному етапі ХІІ Всеукраїнського конкурсу учнівської творчості під гаслом «Об’єднаймося ж, брати мої…» (керівник Тупиця Н. І.). А творча робота членів гуртка «Народні ремесла» стала лауреатом обласного етапу Всеукраїнської краєзнавчої експедиції учнівської та студентської молоді «Моя Батьківщина - Україна» (за напрямком «Із батьківської криниці»). У районному етапі обласного огляду-конкурсу «Кращий музей року» музеїв при навчальних закладах, які перебувають у сфері управління системи Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України шкільний музей (керівник Плахута Л. П.) посів ІІ місце.

Педагоги говорили про розвиток креативного мислення у своїх вихованців, підкреслювали, що «…творчість як прояв новизни в створенні духовних і матеріальних цінностей потребує свободи і підтримки», розповідали про пошукову і дослідницьку роботу на уроках та в позаурочний час, про формування умінь самостійно створювати презентації за проектною технологією. Про розвиток природних здібностей своїх вихованців говорила Катерина Вітель, учитель біології та екології. Вона презентувала роботу гуртка «Юний лісівник». Керівник гуртка «М’яка іграшка» Наталія Тупиця продемонструвала роботи найактивніших гуртківців.

І наостанок слід зазначити, що ідеї О. А. Захаренка дають можливість педагогічному колективу Биринського навчально-виховного комплексу професійно зростати, плекати талановиту молодь і будувати плани на майбутнє.

Лариса Бодяко, методист районного методичного кабінету відділу освіти