back

Пам’яті Героїв Крут

30 січня 2013

29 січня у Новгород-Сіверському районному Будинку школярів відбулося засідання круглого столу, присвяченого пам’яті Героїв Крут. У його роботі взяли участь учні Новгород-Сіверської гімназії №1 ім. Б. Майстренка, Новгород-Сіверської державної гімназії ім. К. Д. Ушинського, Новгород-Сіверської зош І-ІІІ ст. №2 та Новгород-Сіверського медичного училища. ДЕТАЛЬНІШЕ>>>

На засідання круглого столу були запрошені старший науковий співробітник краєзнавчого відділу музею-заповідника "Слово о полку Ігоревім" Павло Провозін і депутат районної ради, голова районної організації Української народної партії Борис Домоцький.

Учні говорили про причини бою під Крутами, висловлювали свої думки про те, що змусило молодь згуртуватися та дати бій під Крутами, роздумували, чи потрібні Україні національні герої та що об’єднує українців у їх патріотизмі.

Павло Провозін ознайомив учасників заходу з цікавими історичними фактами, пов’язаними з Новгород-Сіверщиною. Він сказав, що 95 років тому 300 «мучнів українських» пішло в безсмертя. Юнаки-герої показали приклад мужності, відданості і незборимості духу. Герої не вмирають, вони живуть у пам’яті і справах наступних поколінь.

Борис Домоцький висловив своє ставлення до подій, які відбулися 29 січня 1918 року під Крутами і підкреслив, що студенти, курсанти, школярі виявилися справжніми патріотами в боротьбі за незалежність України. За неї вони віддали своє життя. У масштабах всесвітньої історії ця битва незначна і не є зразком військового мистецтва. Проте вона стала символом нескореного духу нашої нації.

Підготували та провели круглий стіл, присвячений пам’яті Героїв Крут, методисти районного методичного кабінету відділу освіти Новгород-Сіверської районної державної адміністрації Лариса Бодяко, Сергій Гончаренко та педагог-організатор Новгород-Сіверського районного Будинку школярів Катерина Дударь.

За інформацією відділу освіти райдержадміністрації