back

Лариса Багнюк: "Працюємо й на попередження фінансових порушень"

15 серпня 2012

За січень- червень 2012 року Новгород-Сіверською міжрайонною державною фінансовою інспекцією на території Новгород-Сіверського району проведено 8 контрольних заходів, фінансові порушення виявлені у 8 установах, організаціях на загальну суму 275,89 тис. грн., у тому числі: фінансових порушень, що призвели до втрат фінансових і матеріальних ресурсів на суму 265,46 тис. грн., та фінансових порушень, що не призвели до втрат фінансових і матеріальних ресурсів всього – 10,43 тис. грн.

За результатами проведених контрольних заходів усунуто фінансових порушень, що призвели до втрат фінансових і матеріальних ресурсів на суму – 172,33 тис. грн., або 62,5%; фінансових порушень, що не призвели до втрат фінансових і матеріальних ресурсів на суму – 10,43 тис. грн., або 100% від загальної суми.

За дорученням Новгород- Сіверської райдержадміністрації проведено 5 ревізій сільських бюджетів (Об’єднаська, Михальчино- Слобідська, Бучківська, Шептаківська, Попівська сільські ради).

Встановлено порушень фінансово-бюджетної дисципліни на суму 83,02 тис. грн., а саме: недоотримання фінансових ресурсів у сумі 26,53 тис. грн., незаконних витрат у сумі 56,49 тис. грн., порушень фінансової дисципліни, що не призвели до втрат фінансових і матеріальних ресурсів на суму 10,43 тис. грн.

Необхідно враховувати, що із загальної кількості виявлених порушень найвагомішу частку становлять наступні:
незаконна виплата заробітної плати та інших сум;
завищення або заниження обсягів виконаних робіт за укладеними договорами підряду;
недоотримання бюджетами всіх рівнів коштів за неналежно укладеними договорами оренди землі та комунального майна.

За результатами проведених ревізій застосовані фінансові санкції: зупинено операції з бюджетними коштами – у 6 установах, призупинено бюджетних асигнувань у 5-ти випадках.

Відповідно до ст. 117 Бюджетного Кодексу України за порушення бюджетного законодавства, які встановлені в Об’єднанській, Михальчино – Слобідській, Бучківській, Шептаківській, Попівській сільських радах та Краснохутірській школі - інтернаті, направлено попередження про неналежне виконання бюджетного законодавства з вимогою щодо усунення порушення бюджетного законодавства в строк до 30 календарних днів.

За результатами проведених ревізій 10 посадових осіб притягнуто до адміністративної відповідальності за правопорушення передбачені ст.164-2 Кодексу України про адміністративні правопорушення, що передбачає відповідальність за порушення законодавства з фінансових питань.

Значною є й робота спрямована на попередження порушень фінансової дисципліни. Так, за результатами ревізій працівники інспекції розробляють пропозиції, як уникнути проблем щодо використання бюджетних коштів та розпорядження майном у майбутньому. Результат цієї роботи такий, в І півріччі 2012 року для прийняття управлінських рішень за результатами ревізій направлено 6 інформаційно-аналітичних матеріалів, які розглянуто місцевими органами влади та прийнято 4 розпорядчі документи.


Лариса Багнюк, начальник міжрайонної державної фінансової інспекції