back

Підвищуємо рівень правової обізнаності зацікавлених сторін соціального діалогу

04 червня 2014

Період структурних і економічних реформ, пошуку оптимальних шляхів вирішення соціальних проблем, віднайдених компромісів під час врегулювання наявних розбіжностей між сторонами соціально-трудових відносин завжди вимагають перегляду принципів, на яких ґрунтуються основні аспекти життєдіяльності суспільства.

В Україні функціонує Національна служба посередництва і примирення (НСПП) – державний орган, створений Указом Президента України від 17 листопада 1998 року відповідно до Закону України„Про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів)”, з метою сприяння поліпшенню трудових відносин та запобігання виникненню колективних трудових спорів (конфліктів), їх прогнозування, сприяння своєчасному їх вирішенню, здійсненню посередництва для вирішення таких спорів (конфліктів).

Основними завданнями Служби визначено:

- сприяння взаємодії сторін соціально-трудових відносин у процесі врегулювання колективних трудових спорів, що виникли між ними;

- прогнозування виникнення колективних трудових спорів (конфліктів) та сприяння своєчасному їх вирішенню;

- здійснення посередництва і примирення під час вирішення колективних трудових спорів (конфліктів);

- забезпечення здійснення соціального діалогу, вироблення узгоджених пропозицій щодо розвитку соціально-економічних та трудових відносин;

- здійснення заходів із запобігання виникненню колективних трудових спорів (конфліктів);

- підвищення рівня культури учасників соціально-трудових відносин.

В області свої повноваження здійснює структурний підрозділ Національної служби посередництва і примирення – відділення НСПП, діяльність якого спрямовано, перш за все, на запобігання виникненню колективних трудових спорів (конфліктів) на підприємствах, в установах, організаціях із зазначенням всіх зацікавлених сторін соціального діалогу щодо проведення упереджувальних примирно-переговорних заходів, спрямованих на своєчасне усунення причин соціальної напруженості між найманими працівниками та роботодавцями. Адже практика підтверджує, що попередити виникнення конфлікту значно легше й ефективніше тоді, коли сторони ще принципово не протиставили свої інтереси.

З метою підвищення рівня правової обізнаності працівників органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, профспілок, роботодавців, відділення НСПП направляє в райони і міста для використання свої Інформаційні Бюлетені про основні результати і напрямки роботи, нормативно-правові акти НСПП з питань здійснення примирних процедур по врегулюванню розбіжностей, в разі їх виникнення, між сторонами соціально-трудових відносин. Відповідні матеріали систематично публікуються на тематичній сторінці відділення НСПП, що розташована на web-сайтіЧернігівської обласної державної адміністрації (www.cg.gov.ua) та на власномуweb-сайтівідділення НСПП (www.nsppch.ucoz.ua).

З метою збереження соціальної стабільності у трудових колективахобласті, оперативного вирішення проблемних питань, що виникають між найманими працівниками та роботодавцями, запобігання виникненню колективних трудових спорів (конфліктів), акцій соціального протесту у відділенні Національної служби посередництва і примирення в Чернігівській області працює"гаряча"телефонна лінія (77-62-77), на яку можна звернутися для отримання кваліфікованої правової допомоги з питань трудового законодавства, у т.ч. в разі порушень прав і законних інтересів найманих працівників щодо:

а) встановлення нових або зміни існуючих соціально-економічних умов праці та виробничого побуту;

б) укладення чи зміни колективного договору, угоди;

в) виконання колективного договору, угоди або окремих їх положень;

г) невиконання вимог законодавства про працю;

д) тощо

"Гаряча" телефонналінія відділення Національноїслужби посередництва і примиренняпрацює з понеділка по п’ятницю з 9.00 до 17:00 год.

За детальнішою інформацією звертайтесь у відділення НСПП, яке знаходиться за адресою: м. Чернігів, вул. П’ятницька, 39, кімн. 909, тел.: 675-298, 776-277.

Ми завжди раді Вам допомогти!

Демченко Ю.Г., головний спеціаліст сектора аналітично-інформаційної роботи та прогнозування відділення Національної служби посередництва і примирення в Чернігівській області