back

Виконання програми з оздоровлення дітей за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності у 2014 році

05 червня 2014

За рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності щорічно проводиться фінансування оздоровлення дітей застрахованих осіб у дитячих оздоровчих закладах. Не став винятком і нинішній рік. Незважаючи на надзвичайно складну соціально-політичну ситуацію, плани на 2014 рік по оздоровленню дітей не зменшилися.

Минулого, 2013 року. за участю коштів Фонду оздоровлено 261 дитину на суму 316 тис.грн, в тому числі по Новгород-Сіверському району оздоровлено 159 дітей на суму 192 тис. грн. та по Семенівському району оздоровлено 102 дитини на суму 124 тис.грн.

Завдання нинішнього оздоровчого сезону використати кошти Фонду в повному обсязі та оздоровити 300 дітей двох районів, що на 39 дітей більше рівня минулого року. По Н-Сіверському району заплановано оздоровити - 180 дітей на суму 340 тис. грн, що більше проти минулого року на 21 дитину та на 152 тис.грн; по Семенівському району заплановано оздоровити 120 дітей на суму 302 тис.грн., що більше на 18 дітей та на 178 тис.грн.

У 2013 році обласним відділенням Фонду було закуплено путівки до дитячих закладів оздоровлення за повну вартість, за які батьки доплачували лише 10 % від вартості путівки. Це були оздоровчі заклади “ Сонячний” Херсонської області та “Електронік” Чернігівської області, таких путівок на два райони було лише 42 штуки, тому ними забезпечувались в основному діти із малозабезпечених та багатодітних сімей.

До організації та формування груп, крім спеціалістів міжрайонної дирекції, були підключені працівники освіти, сектору з питань сім’ї, молоді та спорту, голови комісій із соціального страхування підприємств, установ та організацій та інші.

По закінченню змін отримані гарні відгуки від дітей та батьків щодо перебування в таборі.

По лінії Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності оздоровлення дітей проходить за двома напрямками: перше це часткове фінансування і друге - це закупка Фондом путівок за повну вартість.

За напрямком часткове фінансування Новгород-Сіверською дирекцією, запланово оздоровити 100 дітей Новгород-Сіверського району на суму 90,3 тис. грн., це в основному дитячий заклад оздоровлення та відпочинку “Десна” с.Бирине. На сьогоднішній день залишається норма тривалості зміни 21 день. Граничні норми витрат на один дитино-день на харчування збільшено до 40 грн., на культурно-масові заходи та медичне обслуговування на рівні минулого року - 3 грн., сумарно у день це 43 гривні. При тривалості зміни 21 день частка Фонду складатиме 903 грн. на дитину.

За повну вартість, з подальшою батьківською доплатою лише 10% від вартості путівки, для застрахованих осіб Новгород-Сіверського та Семенівського районів закуплено 200 путівок до дитячих закладів оздоровлення на загальну суму 552 тис. грн. В оздоровчий заклад «Сонячний» маємо 96 путівок, в “Крилатий “ – 53 путівки, це заклади Херсонської області Скадовського району, батьківська доплата за путівку у “Сонячний “ складає 342,30 грн., у “ Крилатий “ – 336 грн.

Також закуплені путівки до оздоровчих закладів Чернігівської області: 15 путівок в «Електронік», це під Черніговим село Снов’янка з доплатою 327,60 грн. та 36 путівок в “Остреч” м. Мена із батьківською доплатою 224,70 грн. Програма відпочинку та оздоровлення в цих закладах насичена й різноманітна. Є всі підстави сподіватися на її високу ефективність.

Як і раніше, рішення про видачу путівок за кошти Фонду приймається комісією чи уповноваженим із соціального страхування підприємства, установи, організації за основним місцем роботи батька або матері (усиновлювача, опікуна чи піклувальника). Комісія із соціального страхування підприємства повинна звернутися до Новгород-Сіверської міжрайонної дирекції із заявкою щодо оздоровлення дітей своїх працівників.

Особливими є вимоги з боку Фонду до закладів оздоровлення по забезпеченню належних умов перебування та відпочинку дітей, зокрема в частині їх розміщення, безпечного харчування, організації дозвілля та відпочинку. Оздоровити дітей не тільки наше спільне завдання, а і обов’язок, тому запрошую і підприємства і батьків до співпраці. Доставка дітей до оздоровчих закладів за рахунок батьків. Будуть сформовані групи дітей, з дітьми буде їхати супроводжуючий, можна, до речі і з числа батьків. Наприклад у ДОЗ «Крилатий» супроводжуючому, за попередньою домовленістю, є можливість залишитися на роботу, якщо є відповідна освіта.

Питання використання коштів на оздоровлення дітей визначені Порядком фінансування оздоровлення дітей застрахованих осіб у дитячих закладах оздоровлення за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, затвердженим постановою правління Фонду від 25.02.2009 № 17 (з внесеними змінами) та постановою правління обласного відділення Фонду „Про фінансування оздоровлення дітей у дитячих закладах оздоровлення за рахунок коштів Фонду в 2011 році” від 11.04.2011 № 4.

Часткове фінансування оздоровлення дітей через страхувальників району здійснюється Новгород-Сіверською міжрайонною виконавчою дирекцією обласного відділення Фонду. Для отримання коштів підприємство, установа, організація інформує виконавчу дирекцію про придбання путівок та надає заявку встановленого зразка до органу Фонду, де перебуває на обліку.

Необхідно зазначити, що за кошти Фонду здійснюється часткове фінансування оздоровлення дітей віком від 6 до 18 років.

Враховуючи, що за рахунок коштів Фонду проводиться часткове фінансування, не втрачає актуальності питання оплати решти вартості путівки, тому всім організаторам дитячого оздоровлення необхідно прикласти максимум зусиль для залучення всіх можливих джерел коштів для фінансування решти вартості путівки. Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності спільно з іншими учасниками оздоровчої кампанії працює над охопленням максимальної кількості дітей організованими формами оздоровленням та освоєнням коштів Фонду, передбачених на ці цілі, в повному обсязі.

Станом на 04.06.2014 року Новгород-Сіверською міжрайонною виконавчою дирекцією у дитячі оздоровчі заклади на оздоровлення відправлено 46 дітей застрахованих осіб двох районів, в тому числі по Новгород-Сіверському району - 14 дітей, по Семенівському - 32 дітей.

Новгород-Сіверська міжрайонна виконавча дирекція Чернігівського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності