back

До 200-річчя Великого Кобзаря

26 лютого 2014

У рамках відзначення 200-річчя з Дня народження видатного українського поета, художника, письменника, філософа та громадського діяча Тараса Шевченка 24 лютого у Новгород-Сіверській гімназії №1 ім. Б. Майстренка було проведено літературну вітальню «Безсмертний як народ».

«На жаль, Шевченко не відвідав Новгород-Сіверщину, але чимало наших краян були знайомі з поетом», - відмітила ведуча та організатор літературної вітальні Наталія Анатоліївна Кравцова, учитель української мови та літератури Новгород-Сіверської гімназії №1 ім. Б. Майстренка.

У ході заходу було розкрито зв’язок митця з Новгородом-Сіверським, присутні переглянули підготовані дітьми презентації про сучасників Кобзаря – вихідців із нашого краю, які відіграли значну роль у його житті (М. К. Чалого, П. Куліша, І. В. Буяльського, М. О. Судієнка); учні гімназії інсценізували уривок з поеми «Наймичка», лунали твори поета, зокрема його переспіви «Слова о полку Ігоревім» та авторські вірші гімназистів.

У кожної нації є особистості, які стали її символами, без яких націю як таку уявити неможливо. Для українців такою особистістю є великий Кобзар. Кравцова Н. А. підсумувала літературну вітальню словами надгробної промови над труною Шевченка нашого земляка Михайла Чалого: «Слава цього імені не вмре серед нащадків. Воно житиме в народі довго-довго й зникне хіба лише з останнім звуком української пісні, а народна пісня не вмирає. Не вмруть разом із нею і твори нашого народного поета».

Відділ освіти райдержадміністрації