back

Про роботу Новгород-Сіверської міжрайонної виконавчої дирекції Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності

26 лютого 2014

Відповідно до Закону України №2240 Фонд соціального страхування з тимчасовї втрати працездатності надає матеріальне забезпечення у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності, вагітністю та пологами, похованням, а також соціальні послуги застрахованим особам та членам їх сімей, соціальні послуги це - санаторно-курортне лікування, часткове фінансування літнього дитячого оздоровлення, позашкільне обслуговування - забезпечення дитячими новорічними подарунками.

Окрім того, за рахунок коштів Фонду надається допомога по тимчасовій непрацездатності при направленні застрахованих осіб на лікування до реабілітаційних відділень санаторно-курортних закладів. Якщо застрахована особа виховує дитину-інваліда віком до 18 років, то у разі потреби стороннього догляду за нею в період санаторно-курортного лікування, їй також надається допомога по тимчасовій непрацездатності за період санаторно-курортного лікування дитини. Зазначені допомоги виплачуються працівникам підприємств, установ, організацій з урахуванням їх середньоденного заробітку в залежності від страхового стажу.

Новгород-Сіверська дирекція Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності надає соціальні послуги страхувальникам двох районів: Новгород-Сіверського та Семенівського.

Станом на 1 січня 2014 року в Новгород-Сіверській міжрайонній виконавчій дирекції на обліку перебуває 947 страхувальників, що на 11 страхувальників менше проти 01.01.2013 року, в тому числі 84 особи з початку року уклали договори про добровільну участь в системі загальнообов’язкового державного соціального страхування. Нагадаю, що приватні підприємці для отримання соціальних пільг Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, обов’язково повинні укласти угоди із державними податковими інспекціями на добровільну участь в системі загальнообов’язкового державного соціального страхування.

Доходна частина бюджету Н-Сіверської виконавчої дирекції за даними фінансового звіту за 2013 рік виконана на 109 %, при планових показниках в сумі 294 тис.грн, фактично надходження склали 321 тис.грн, а саме: -від часткової плати за путівки – 259 тис. грн. -інші надходження - 62 тис. грн. (за результатами перевірок)

Витратна частина бюджету склала 6300 тис.грн. (87% до плану).

Загальна сума нарахованих страхувальниками допомог за звітний рік, згідно зведеного звіту Ф4-ФСС з ТВП становить 4022 тис. грн., (з урахуванням пільг постраждалим внаслідок Чорнобильської катастрофи).

Левова частка витрат Н-Сіверської дирекції, це витрати, пов’язані з виплатою допомоги по тимчасовій втраті працездатності. Так, за 2013 рік по Н-Сіверській міжрайонній дирекції застрахованим особам виплачено 2 506 тис.грн., що складає 62 % від усіх виплат, якщо порівняти із минулим роком, то ці витрати збільшено на 112 тис.грн.

У разі смерті застрахованої особи, а також членів сім’ї, які перебували на її утриманні, Фонд надає допомогу у розмірі 2200 грн. на поховання. За звітний рік виплачено 35 тис.грн. по 16 випадках, що менше проти минулого року на 5 випадків та на 9 тис.грн.

Для фінансування оздоровчих заходів в 2013 році кошторисом програми щодо відновлення здоров’я застрахованих осіб і членів їх сімей передбачалось 1 747 тис.грн. Витрати склали 100 % плану. З них 1 330 тис. грн використано на 210 санаторно-курортних путівок.

На придбання дитячих новорічних подарунків планувалось використати у 2014 році 100 тис. грн. Фактично за рахунок коштів Фонду видано 4170 дитячих новорічних подарунків на суму 98 тис.грн.

Пріоритетне завдання дирекції – це якісне та повноцінне оздоровлення та відпочинок школярів.

На фінансування оздоровлення дітей у дитячих закладах оздоровлення передбачалось використати 316 тис. грн., витрати склали 100 % плану. За участю коштів Фонду оздоровлено 261 дитину.

Важливим з точки зору турботи про здоров’я працюючих та членів їх сімей є розробка та реалізація Програми відновлення здоров’я застрахованих осіб та членів їх сімей, основне завдання якої – забезпечення санаторно-курортним та відновлювальним лікуванням застрахованих осіб в санаторно-курортних закладах (в тому числі санаторіях-профілакторіях), участь у реалізації державних програм щодо оздоровлення дітей в дитячих закладах оздоровлення; реалізація інших законодавчо визначених напрямків позашкільного обслуговування дітей.

Программою відновлення здоров’я застрахованих осіб та їх сімей на 2014 рік наразі передбачено закупити 179 путівок на санаторно-курортне лікування, в тому числі на 1 квартал 34 путівки.

Нагадаю, що порядок забезпечення застрахованих осіб і членів їх сімей путівками на санаторно-курортне лікування, які придбані за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності регламентує Постанова Фонду № 12 від 25 лютого 2009 року.

Рішення про виділення путівки застрахованій особі приймає комісія (уповноважений) із соціального страхування підприємства, установи, організації на підставі особистої заяви та медичної довідки для одержання путівки за формою N 070/о .

Приватним підприємцям путівки видаються на підставі особистої заяви, медичної довідки за формою № 070/о, та довідки про сплату єдиного податку.

Відповідно до рішення комісії (уповноваженого) із соціального страхування підприємство, установа, організація, яке є основним місцем роботи застрахованої особи, видає путівку до санаторію в період відпустки.

За статтею _дитяче оздоровлення - на 2014 рік передбачено оздоровити 264 дитини двох районів, з них 100 дітей заплановано оздоровити по частковому фінансуванню, це в основному в ДОЗ «Десна» с.Бирине та 164 дитини по путівках закуплених Фондом за повну вартість, а батьківською доплатою 10 % від вартості путівки. Дитячі путівки планується закупити у ДОЗ в основному Херсонської та Чернігівської області. Тому звертаюсь до підприємств та батьків щоб вже зараз звертались до Новгород-Сіверської дирекції, до голів комісій по соціальному страхування підприємств з приводу оздоровлення своїх дітей влітку 2014 року.

В роботі дирекції особлива увага завжди приділяється контролю за використанням страхових коштів. З метою недопущення безпіставної затримки виплати по листках непрацездатності спеціалісти дирекції ретельно аналізують кожну замовлену страхувальником суму, проводиться аналіз розмірів допомог у порівнянні із заробітною платою, проводиться відповідна робота по упередженню зловживаннь в частині використання коштів Фонду.

І звичайно, що у рамках законодавства спеціалістами Новгород-Сіверської дирекції проводяться перевірки страхувальників з питань правильності використання страхових коштів. У разі виявлення порушення не приймається до заліку сума порушення, накладається господарський штраф у розмірі 50 % від суми порушення, на винну особу складається протокол та накладається адміністративний штраф у розмірі від 136 до 255 грн.

За 2013 рік спеціалістами дирекціїї проведено 110 перевірок суб’єктів господарювання, по яких прийнято 37 рішень про застосування фінансових санкцій на загальну суму 24 тис.грн, за виявлені порушення накладено 34 адмінштрафи на суму 5 тис. грн. Найпоширеннішими порушеннями при обчисленні допомог є неправильне визначення розрахункового періоду, сум заробітної плати, включених до розрахунку, кількості днів віднесених за рахунок Фонду, оплата по листках непрацездатності днів, коли встановлена група інвалідності, нарахування виплат незалежно від страхового стажу, непоодинокі випадкі відсутності підтверджуючих документів тобто самих листків непрацездатності. Трапляються порушення використання санаторно-курортних путівок у частині їх видачі застрахованим особам, зокрема відсутності медичної довідки форма № 070/о. Здійснення вищевказаних заходів є запорукою надійного контролю за використанням коштів Фонду і недопущення різного роду зловживань.

Дуже важливим є робота комісій (уповноважених) із соціального страхування в частині аналізу вкористання коштів Фонду, обліку застрахованих осіб, які часто та тривало хворіють, внесення пропозицій щодо зниження рівня захворюванності, всебічного розслідування випадків невиробничого трвматизму, правильності оформлення та використання путівок на санаторно-курортне лікування.

Адже допомогу від Фонду повинен отримувати той, хто справді її потребує.

Любов Пророк, директор Новгород-Сіверської МВД ФСС з ТВП