back

Іван Гавриленко: "Модернізація системи теплоенергетики, разом із використанням альтернативних джерел енергії здатна забезпечити поставлене завдання – скоротити споживання природного газу у 2013-2014 роках"

20 серпня 2013

На сучасному етапі розвитку держава гостро потребує кардинальних змін у економіці. Цього прагнуть українці, щоб мати гідне життя і достойні перспективи. Також чіткі і послідовні завдання ставить Президент України В.Ф.Янукович. Одним із напрямків цих завдань є забезпечення енергетичної незалежності держави. Про це йшлося на брифінгу першого заступника голови райдержадміністрації Івана Гавриленка для місцевих засобів масової інформації під час його візиту до виробничого цеху з виготовлення пелетів ТОВ "Новгород-Сіверська торгова компанія". ДЕТАЛЬНІШЕ>>>

Актуальним питанням на сьогодні залишається оптимізація традиційних видів опалення, ефективне використання енергоносіїв та економія бюджетних коштів, зокрема, за рахунок переходу на альтернативні джерела енергії. Новий час провокує нові вимоги.

В Україні зростає інтерес до альтернативного виду палива, зважаючи на постійне підвищення цін на газ і електроенергію, а також у зв'язку з переходом на "зелені" технології і пропаганду екологічно чистих джерел енергії.

Одним із видів альтернативного палива, яке може в деякій мірі замінити природний газ, є паливні пелети.

Екологічність та економічність – основні переваги пелет над іншими джерелами теплової енергії. Зі всіх енергоємних видів палива на сьогоднішній день вони є найбільш екологічно чистим. Адже це натуральний продукт, який дозволяє отримувати теплову енергію, не забруднюючи навколишнє середовище. Викид вуглекислого газу при їх використанні є мінімальним.

У виробництві пелет, або, як їх ще називають, «євродров», в якості сировини використовуються різні види відходів деревообробної промисловості (тирса, стружка, тріски).

На виконання завдань Президента України, щодо забезпечення енергетичної незалежності держави в районі з 2010 року створено підприємство ТОВ «Новгород-Сіверська торгова компанія», яке використовує відходи лісопереробки місцевих пилорам, лісгоспів для виробництва паливних гранул – пелетів.

Підприємство знаходиться в стадії становлення та поступово нарощує обсяги продукції для виходу на повну проектну потужність. За І півріччя 2013 року ним вироблено 814 тонн паливних пелетів, що на 17% більше ніж у відповідному періоді 2012 року та у 2 рази більше ніж у І півріччі 2011 року.

За 6 місяців 2013 року підприємством перераховано до бюджету району 115,4 тис. грн. що майже в 2 рази більше за минулорічного показника ( І півр. 2012 – 63,6 тис.грн).

За останні 1,5 місяця цього року за експортні поставки отримано 285 тис.грн.

Основними споживачами паливних пелетів місцевого виробника є споживачі, як на внутрішньому (Чернігівська обл., Київська обл., Харківська обл.) так і зовнішньому ринках (Чехія, Італія).

На підприємстві працює до 20 працівників. Середня заробітна плата становить близько 1500 грн. За І півріччя 2013 року підприємством залучено капітальних інвестицій на суму 82,0 тис. грн.

Враховуючи щорічне зростання цін на найбільш використовуване джерело тепла – природній газ, необхідно здійснювати переведення газових котлів підприємств на альтернативний вид палива (пелети). При використанні навіть найдорожчого з видів альтернативного палива – пелети, підприємство може зекономити 50% вартості традиційного палива – газу. Дві тони паливних пелетів заміняють 1000 м.куб. природного газу. Спалювання брикетів дає від 1,5 до 4 разів більше теплової енергії, ніж використання такої ж кількості дров та мають високу теплотворну здатність 4,3–4,5 кВт/кг.

При спалюванні 1000 кг пелет виділяється стільки ж теплової енергії, як при спалюванні: 1600 кг деревини; 479 м3 газу; 500 л дизпалива; 685 л мазуту. А їх попіл можна використовувати як органічне добриво.

В районі було прийнято рішення (завдяки ініціативі голови районної державної адміністрації Кауфмана В.М.) не тільки по виробництву паливних гранул, але і їх використання в першу чергу для початку на одному із об’єктів бюджетної сфери. Таким об’єктом став НВК «Дзвіночок» по вул.Чкалова, 9А в місті Новгород-Сіверський. Цей об’єкт був вибраний не випадково, тому що тут розташований і дитячий садочок, і початкові класи школи, і малеча потребує тепла більше ніж дорослі, тим більше, що цей заклад опалюється котельною «Облтеплокомуненерго», по якій були значні затрати бюджетних коштів на опалення.

Була замовлена проектно-кошторисна документація з установкою сучасного енерго- ефективного котла та насосної групи. Виконані роботи по установці обладнання та пере підключення системи подачі тепла, а також завантажувально-подавальний комплекс для пелетів звівши до мінімуму ручної праці. І в результаті був запущений в роботу цей новий сучасний енергозберігаючий комплекс на енергозберігаючому альтернативному виді палива місцевого виробництва.

Так за опалювальний сезон 2012-2013 років (6 місяців) вже вдалося досягти економії у використанні газу на 184 тис.грн, навчально-виховним комплексом «Дзвіночок» м.Новгород-Сіверський.

Раціональне використання природних ресурсів та скорочення споживання природного газу сьогодні визначено пріоритетними напрямками державної політики у паливно-енергетичному комплексі. Саме модернізація системи теплоенергетики, разом із використанням альтернативних джерел енергії здатна забезпечити поставлене завдання – скоротити споживання природного газу у 2013-2014 роках.

Відділ економіки, торгівлі та інфраструктури районної державної адміністрації