back

Забезпеченню соціальної захищеності учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС — першочергову увагу

23 квітня 2013

«Слово Чорнобиль назавжди увійшло в усі мови людства як ознака ядерної катастрофи, надмірної людської самовпевненості у поводженні з атомною енергією. Чорнобильська трагедія забрала тисячі життів, зламала долі сотням тисяч сімей, перетворила великі площі земель на зону відчуження, глибокі шрами лишила і нашим сусідам. Чорнобильська катастрофа довела, що людство має бути максимально обережним у використанні ядерних технологій. Адже ядерні аварії призводять до глобальних наслідків», — заявив Президент України Віктор Янукович на церемонії запуску технологічного циклу будівництва арки Чорнобильської АЕС 26 квітня 2012 року. ДЕТАЛЬНІШЕ>>>

Мільйони людей в Україні визнані потерпілими внаслідок Чорнобильської катастрофи, питання їх соціального захисту перебуває на постійному контролі Глави держави. Одним з першочергових завдань органів влади є забезпечення ліквідаторів, інвалідність яких пов’язана з Чорнобильською катастрофою, житлом. Протягом 2010-2012 років суттєво зросли темпи забезпечення житлом постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи. Так для громадян, інвалідність яких пов’язана з Чорнобильською катастрофою, у 2011 році придбано 80 квартир (у 2009р. — 40), у 2012 році — 475 квартир. На 2013 рік заплановано придбання 504 квартир.

Для забезпечення спеціалізованого медичного лікування громадян, інвалідність яких пов’язана з Чорнобильською катастрофою, змінами до Держбюджету 2012 року додатково (до 13,74 млн грн.) виділено 28,7 млн. грн. для лікування 118 тис. осіб.

У результаті у 2012 році загалом спрямовано 42,4 млн грн на лікування 215 тис. пацієнтів з категорії постраждалих (у 2011 році — 5,9 млн. грн для 81 тис. осіб), а витрати на 1 пацієнта зросли втричі — до 197 грн. (2011р. — 72 грн).

На оздоровлення (санаторно-курортне лікування) громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, у 2012 році виділено 370,0 млн. грн. (у 2011 році — 359,6 млн. грн.) для забезпечення такими путівками 89,5 тис осіб.

На Чернігівщині також, на виконання доручення Президента України Віктора Януковича реалізується низка програм щодо забезпечення якісним медичним обслуговуванням постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи. Так, у 2012 році за бюджетною програмою «Комплексне медико-санітарне забезпечення та лікування онкологічних захворювань із застосуванням високовартісних медичних технологій громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» на реалізацію заходів було виділено майже 1,6 млн гривень, що в 10 разів більше попереднього. Ліки та витратні матеріали, які надійшли в область, використані за призначенням у повному обсязі, що дало можливість значно поліпшити рівень надання медичної допомоги для постраждалих із застосуванням високовартісних медичних технологій, насамперед, для важкохворих інвалідів – учасників ліквідації аварії на ЧАЕС та онкохворих. У 2013 році заплановано використати на ці цілі з державного бюджету таку ж суму коштів. Медичну допомогу чорнобильцям із застосуванням коштів державного бюджету за вказаною чорнобильською медичною програмою надають 40 лікувально-профілактичних закладів області.

Крім того, органами виконавчої влади, значна увага в області приділяється підтримці громадських організацій «чорнобильців». Так, у 2013 році з місцевих бюджетів області для надання фінансової підтримки громадським організаціям передбачено понад 44 тис. гривень, із них для Чернігівської обласної організації Всеукраїнської громадської організації інвалідів «Союз Чорнобиль України» та Чернігівського обласного відділення Українського національного фонду допомоги інвалідам Чорнобиля — 30 тис. гривень.

Крім того, на виплату матеріальної допомоги до 27-х роковин Чорнобильської катастрофи та Дня вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС в обласному бюджеті передбачено 70 тис. гривень.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю обласної державної адміністрації