back

Фіксувати та об’єктивно аналізувати: про «Прозорість і підзвітність» – на Раді громад області

14 лютого 2024

 

Серед питань, що розглянули учасники сьогоднішнього засідання Ради територіальних громад області, – діяльність робочої групи «Прозорість і підзвітність», яка функціонує у Чернігівській ОВА з жовтня минулого року.

Нагадаємо, що її мета – контроль за належним використанням коштів, виділених з Фонду ліквідації наслідків збройної агресії, а також ефективним і доцільним витрачанням бюджетних коштів на всіх рівнях.

Загалом з жовтня до кінця 2023 року робоча група проаналізувала 1719 закупівель.

 

«Навіщо це: необхідно максимально фіксувати наявні негативні моменти, опрацьовувати кейси із такими закупівлями і доносити до людей об’єктивну інформацію», – наголосив начальник ОВА В’ячеслав Чаус.

 

 

Так, відділ з питань запобігання та виявлення корупції ОДА щотижнево аналізує закупівлі, що становлять або перевищують 100 тис. грн, у структурних підрозділах ОВА, громадах області, а також комунальних закладах обласного підпорядкування.

Приміром, Киселівська сільська рада провела тендер на послуги з видалення та обрізання дерев на території громади вартістю 8,3 тисячі гривень за одне дерево проти 3 тисяч на відповідні послуги у Деснянській громаді. Або ж реконструкція дитячого майданчика у Чернігові в кінці грудня за майже 280 тисяч гривень, коли погодні умови взагалі не сприяли проведенню робіт. До того ж Управління житлово-комунального господарства Чернігівської міської ради оголосило проведення закупівлі без використання електронної системи.

Є й позитивний досвід свідомого ставлення до своїх посадових обов’язків та ефективного витрачання бюджетних коштів. Приміром, відділ освіти, культури, туризму, молоді та спорту Остерської міської ради оголосив тендер для заміни вікон у місцевій гімназії на майже 23 мільйони гривень. В результаті проведеного тендера обрано переможця торгів з такою ціновою пропозицією, яка дозволить громаді зекономити на роботах понад 12,7 мільйона гривень.

Зазначимо, що робоча група «Прозорість і підзвітність» відкрита до співпраці, працює електронна пошта [email protected], куди можна надсилати повідомлення про можливі корупційні чи пов’язані з корупцією випадки, які будуть обов’язково розглянуті.

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації