back

Цифровізація, дуальна освіта та англомовне освітнє середовище: як розвивається вища освіта на Чернігівщині

14 лютого 2024

Проблематику  та перспективи розвитку п’яти закладів вищої освіти Чернігівщини обговорили сьогодні з їхніми керівниками під час наради за участі начальника ОВА В’ячеслава Чауса та голови обласної ради Олени Дмитренко.

«Освіта зараз – дуже чутливе питання. Через пандемію та війну онлайн міцно увійшов у навчальний процес усіх рівнів. Однак, користь від такого формату чим далі, тим частіше стає ведмежою послугою», – зауважив В’ячеслав Чаус.

Про діяльність Ніжинського агротехнічного інституту Національного університету біоресурсів і природокористування України розповів директор Василь Лукач. Найпопулярніші серед абітурієнтів спеціальності – агроінженерія, енергетика, агрономія, облік і оподаткування, тваринництво. У перспективі – підготовка фахівців високотехнологічних робочих спеціальностей та створення регіонального навчально-практичного центру національно-патріотичного виховання. До слова, в інституті планують впроваджувати заходи енергоефективності.

Національний університет «Чернігівська політехніка»  у 2023 році зайняв 17-те місце серед вищих освітніх закладів України за рейтингом QS World University Rankings. Загалом в університеті навчається понад 7,5 тисячі студентів. У планах – розвиток військової кафедри, яка була відкрита влітку минулого року, створення бізнес-інноваційного хабу, запровадження дуального навчання за всіма освітніми програмами та оновлення матеріально-технічної бази.

«Сучасний освітній простір – один із критеріїв якісної вищої освіти. Тому ми плануємо продовжити роботу з реновації університету», – зауважив ректор Олег Новомлинець.

У Ніжинському державному університеті імені Миколи Гоголя особливої популярності набула клінічна та практична психологія. Тож наразі в закладі розвивають цей напрям, а також посилюють співпрацю з іноземними університетами.

Пенітенціарна академія – єдиний в Україні заклад, підпорядкований Міністерству юстиції. Основні напрями підготовки – психологія, правоохоронна діяльність та право. Важливими для закладу є питання відновлення приміщення кафедри військової підготовки (було знищене під час бойових дій) та забезпечення неперервності освітнього процесу в умовах воєнного стану.

У Чернігівському обласному інституті післядипломної педагогічної освіти імені К.Д. Ушинського минулого року пройшли навчання понад 10 тисяч педагогічних працівників. Крім того, інститут займається організаційно-методичним супроводом впровадження стратегічної реформи шкільного харчування, проведенням олімпіад серед учнів шкіл та конкурсів фахової майстерності.

Серед спільних для всіх ВНЗ цілей – цифровізація, міжнародна співпраця та інтеграція в англомовне середовище. До прикладу, у Чернігівській політехніці близько 10% дисциплін викладаються англійською.

Проблемними ж є питання відсутності фінансової автономії, навчання в онлайн-режимі, облаштування укриттів та розвиток інфраструктури закладів.

«Там, де це можливо та дозволяє безпекова ситуація, потрібно повертатися до навчання в режимі офлайн. Крім того, важливо підвищувати рівень кваліфікації вчителів», – зазначила Олена Дмитренко.

«Дуже добре, що заклади вищої освіти сконцентровані на важливих напрямках діяльності – це технічні спеціальності, військові кафедри та психологія. Для всіх наразі є глобальна проблематика – війна в країні. Над іншими питаннями ми готові працювати та робити все від нас залежне», – підсумував В’ячеслав Чаус.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації