back

Перше засідання Ради регіонів Координаційного центру з розвитку сімейного виховання та догляду дітей відбулося в Києві

06 лютого 2024

 

Створений ще влітку минулого року за ініціативи Президента України та Першої леді Координаційний центр має на меті швидкий та ефективний перехід від інтернатів до сімейних форм виховання.

Проте цей процес неможливий без прямої співпраці з регіонами. Аби достукатися до кожної громади – Центр ініціював створення Ради регіонів, перше засідання якої відбулося днями у Києві.

Серед присутніх: голова Ради регіонів Координаційного центру Ірина Тулякова, заступниця Керівника Офісу Президента України Юлія Соколовська, голова Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні Мунір  Мамедзаде, керівник відділу «Місцевий та людський розвиток» Представництва ЄС в Україні Генрік Вітфельт, представники обласних державних адміністрацій, ТГ та ГО.

Від Чернігівщини до заходу долучилася заступниця голови ОДА Жанна Шерстюк.

Учасники зустрічі обговорили ключові завдання та пріоритетні напрями діяльності Ради регіонів на поточний рік.

А також розглянули презентований на засіданні проєкт Стратегії забезпечення права кожної дитини в Україні на зростання у сімейному оточенні.

«Для держави повернення дитини у біологічну родину - найоптимальніший варіант влаштування дитини. Тому найголовніше завдання для соціальних служб полягає у виведенні  сім’ї із складних життєвих обставин для подальшого повноцінного піклування про дитину», – наголосила Жанна Шерстюк.

 

«Нові виклики – евакуація, депортація, постраждалі від воєнних дій агресора фізично і психологічно, сімʼї, що опинились у складних життєвих обставинах, а також неймовірна згуртованість та відкритість суспільства до допомоги іншим спонукали переглянути та оновити програмні документи. Нам всім — на центральному, регіональному і місцевому рівні потрібен спільний управлінський інструмент для того, щоб ми рухалися в одному напрямі», –  прокоментувала Юлія Соколовська.

За словами Муніра Мамедзаде, голови Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні, оновлена Стратегія має вирішальне значення не лише для громад, де проживають діти та сім'ї, які перебувають під ризиком розлучення або потребують сімейної підтримки та послуг альтернативного догляду, а й для євроінтеграційних прагнень України.

«Реформа системи догляду дітей є ключовим пріоритетом для українського Уряду, оскільки відповідає основним критеріям, орієнтованим на захист інтересів дітей та розбудову у громадах послуг для дітей і сімей з дітьми. Стратегія є не просто документом, а нашим колективним зобов'язанням докладати щоденних зусиль, щоб забезпечити українським дітям турботливе сімейне оточення».

Йшлося на засіданні про пріоритетні кроки, які мають бути вжиті на центральному та регіональному рівнях в межах оновлення та подальшої реалізації Стратегії.

Учасники детально обговорили впровадження нових моделей організації патронату над дитиною, удосконалення законодавства у сфері захисту прав дітей та підтримки сімей з дітьми, якісну організацію надання соціальних послуг, цифровізацію процесу усиновлення, підвищення кадрової спроможності служб у справах дітей та надавачів соціальних послуг на рівні громади, повернення в Україну тимчасово переміщених (евакуйованих) за кордон дітей та реалізації їхнього права на сім’ю.

Нагадаємо: Координаційний центр з розвитку сімейного виховання та догляду дітей створений за ініціативи Президента України Володимира Зеленського, першої леді Олени Зеленської та за підтримки Президентки Європейської комісії Урсули фон дер Ляєн. Це консультативно-дорадчий орган Кабінету Міністрів України, який здійснює діяльність за підтримки Європейського Союзу та Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні.

 

За інформацією Координаційного центру
розвитку сімейного виховання та догляду дітей