back

На Чернігівщині 95 господарств з виробництва молока – учасники швейцарського гуманітарного проєкту. Збір запитів триває

02 лютого 2024

Для забезпечення продовольчої безпеки в Україні та, зокрема, з метою покращення доступу до якісних та безпечних молочних продуктів Швейцарія вже третій рік поспіль надає гуманітарну допомогу виробникам молока у найбільш постраждалих областях.

Станом на січень 2024 року реципієнтами швейцарського гуманітарного проєкту стали 355 таких господарств, в тому числі 95 – у Чернігівській області. Перелік всіх господарств-одержувачів згаданої допомоги доступний за посиланням. Загальне поголів’я ВРХ, що утримується у цих господарствах, становить понад 350 тис. голів, зокрема  понад 130 тис. голів корів.

Також господарства в областях (а це – Дніпропетровська,  Донецька, Запорізька, Київська, Луганська, Миколаївська, Одеська, Сумська,  Харківська, Херсонська та Чернігівська), які ще не одержували гуманітарну допомоги від Швейцарії за весь період реалізації проєкту, можуть подати такий запит. Винятково господарства з виробництва молока на Харківщині можуть подавати запити повторно. Реєстраційна форма доступна за посиланням

Для одержання гуманітарної допомоги зацікавлені виробники молока мають заповнити реєстраційну форму до 19 лютого включно та одержати на вказану ними електронну адресу підтвердження запиту від проєкту.

Важливою умовою для участі у проєкті є державна реєстрація потужностей з виробництва молока від корів згідно з законодавством. До уваги братимуться запити від заявників, які не здійснюють господарську діяльність на тимчасово окупованих територіях, території РФ чи Республіки Білорусь та не є об’єктом санкцій відповідно до українського законодавства.

Друга фаза фінансованого Швейцарією проєкту гуманітарної допомоги триватиме до 31 травня 2024 року. Виробники молока матимуть змогу отримати засоби для миття та дезінфекції доїльного обладнання, перед- та післядоїльної обробки вимені, серветки для гігієни вимені, рукавички, реактиви для виявлення прихованих форм маститів, дезінфектанти для тваринницьких приміщень тощо, що повністю задовольнить тримісячну потребу. Очікується, що така короткострокова підтримка не лише поліпшить доступ фермерів до критичних виробничих засобів, а й сприятиме дотриманню гігієнічних стандартів у первинному виробництві молока. Належна гігієна доїння забезпечує здоров’я та благополуччя тварин і має прямий вплив на безпечність молочних продуктів, а, отже, і на здоров’я споживачів.

Нагадуємо, що гуманітарний проєкт реалізується на запит Міністерства аграрної політики та продовольства України у взаємодії з Асоціацією виробників молока України, міжнародним благодійним фондом #SaveUA та Державною службою України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів за координації з Посольством Швейцарії в Україні.

 

За повідомленням Міністерства аграрної
 політики та продовольства України