back

Питання соціального захисту окремих категорій громадян розглянули на засіданні колегії районної державної адміністрації

24 травня 2023

 

Стан соціального захисту внутрішньо переміщених осіб у районі та стан взаємодії служби у справах дітей районної державної адміністрації з органами місцевого самоврядування з питань реалізації заходів державної політики щодо захисту прав та інтересів дітей проаналізовано на засідання колегії районної державної адміністрації під головуванням Сергія Сергієнка, начальника районної військової адміністрації. 


Налагоджена система взаємодії між службами усіх гілок влади дозволяє невідкладно та ефективно здійснювати захист прав та законних інтересів дітей, зазначив Сергій Петраков, начальник служби у справах дітей. 
У районі функціонує10 дитячих будинків сімейного типу, у яких виховується 84 дитини-сироти, дитини, позбавлені батьківського піклування, та особи з їх числа. За період повномасштабного вторгнення було створено 3 дитячі будинки сімейного типу, 5 прийомних сімей, до яких влаштовано 28 дітей, до вже існуючих влаштовані 10 дітей. Крім того, у сім'ях опікунів, піклувальників виховувалося 79 дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування. Відповідні соціальні служби громад володіють інформацією про стан утримання та виховання підоблікових дітей, тісно співпрацюють із службою у справах дітей районної державної адміністрації. Опікуни, піклувальники, у свою чергу, щорічно надають до служб звіти про стан утримання підопічних.


Всього на первинному обліку перебуває 162 дитини-сироти та дитини, позбавлені батьківського піклування, 125 дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах, умови їх проживання систематично обстежуються, а у разі виявлення загрози життю та здоров'ю дітей вживаються заходи з негайного вилучення їх із сімей. Так, службою у справах дітей проведено 37 перевірок умов утримання дітей в дитячих будинках сімейного типу, прийомних сім'ях, здійснено 12 виїздів до громад для надання методичної допомоги із здійснення захисту прав та законних інтересів дітей.


За словами начальника управління соціального захисту Андрія Дмитращука від початку повномасштабного вторгнення російської федерації кількість зареєстрованих внутрішньо переміщених осіб збільшилась з 485 до 6276 чоловік. Всього із заявами звернулися 8153 особи. Кількість внутрішньо переміщених осіб збільшується переважно за рахунок населення Семенівської та Новгород-Сіверської територіальних громад, які проживають у прикордонній зоні і знаходяться під щоденними обстрілами.  На виплату компенсації за житлово-комунальні послуги 718 громадянам, які надають прихисток для ВПО, з Державного бюджету спрямовано 866,5 тис. грн.


Актуальними залишаються питання розміщення та забезпечення житлом ВПО, відновлення порушених внаслідок внутрішнього переміщення прав та захисту законних інтересів. Тож для формування фондів житла, призначеного для тимчасового проживання ВПО, у Семенівській міській та Коропській селищній громадах прийняті «Програми придбання у комунальну власність житла для надання в тимчасове користування внутрішньо переміщеним особам, які перебувають на обліку», у рамках реалізації яких придбані 3 житлові будинки (Семенівська громада – 2, Коропська - 1). У Новгород-Сіверській громаді діє Комплексна програма соціального захисту населення  на 2022 - 2025 роки.
ВПО першочергово забезпечені благодійною та гуманітарною допомогою, ними отримано 5394 продуктові та гігієнічні набори, 550 ковдр та постільної білизни, 3658 чоловік забезпечені одягом та іншим.
Підбиваючи підсумки розгляду питань, Сергій Сергієнко наголосив, що у кожній громаді повинна працювати програма соціальної підтримки внутрішньо переміщених осіб, особливу увагу слід приділити питанню оздоровлення дітей, особливо вимушено переміщених з населених пунктів, що перебувають під обстрілами, здійснювати контроль за умовами перебування дітей, які ще залишаються у місцях, де існує загроза обстрілів, вести з батьками відповідну роз’яснювальну роботу.

      
 
 
            
 
     

Відділ організаційної роботи

апарату районної державної адміністрації