back

23 травня в Україні відзначається День Героїв

23 травня 2023

 

23 травня в Україні відзначається День Героїв. Ідея цього свята виникла у міжвоєнні роки в середовищі українських націоналістів з метою вшанування пам’яті борців, які відстоювали незалежність та вільний вибір України. Дата 23 травня була вибрана з огляду на те, що 23 та 25 травня були вбиті лідери українського визвольного руху Євген Коновалець та Симон Петлюра. Також у травні за суперечливих обставин у Києві загинув ідеолог українського самостійництва Микола Міхновський.

Свято Героїв під час Другої світової війни та після її завершення активно відзначали учасники визвольного руху та українці в діаспорі. Вперше офіційно воно було запроваджене постановою ІІ Великого Збору ОУН, який відбувся у квітні 1941 року в Кракові.

Після 1991-го року традиція відзначення Дня Героїв стала відроджуватися, передусім у Західній Україні. Особливої актуальності воно набуває в наш час, адже з 2014 року українці відстоюють територіальну цілісність та право на вільний вибір розвитку своєї держави у війні з російською федерацією.

У 2014-2021 роках та від початку повномасштабного вторгнення російських окупантів 87 мужніх земляків, уродженців Сіверщини віддали свої життя за Україну, за весь український народ.

Згадаємо їх! Слава і вічна пам’ять захисникам!

Вклонімося і подякуємо всім, хто і зараз – щодня, щохвилини боронить рідну землю, захищає її кордони, рятує наші життя, потом і кров’ю, ціною власного здоров’я і життя наближає Перемогу.

Ви – наша гордість, ви – наша надія, ви – наша свобода!

Слава Україні!

Героям слава!

Ми переможемо!

 

За матеріалами Українського інституту національної пам’яті