back

Ментальне здоров'я жителів Чернігівщини: що це і чому важливо

05 травня 2023

Координаційний центр з психічного здоров’я КМУ провів дводенну мотиваційну сесію “Всеукраїнська програма ментального здоров'я: координація впровадження послуги”. Мета — налагодити ефективну взаємодію відомств на національному та регіональному рівнях, щоб забезпечити громадянам ефективну допомогу у сфері психічного здоров’я. Від Чернігівщини участь взяла заступниця начальника ОВА Жанна Шерстюк.

Наразі центральні органи виконавчої влади працюють над створенням якісної послуги у сфері психічного здоров’я. Це має стати одним з пріоритетів держави під час повномасштабного вторгнення та після нього. Питання охорони психічного здоров’я та психосоціальної підтримки є комплексним, тож потребує системного підходу у ключових галузях, з урахуванням потреб усіх соціальних груп.

Під час сесії учасники обговорили, зокрема, координацію та міжвідомчу взаємодію, потреби населення та як правильно їх визначати, як має працювати система надання відповідних послуг, наявні успішні моделі тощо.

«Ти як? Питання, на яке іноді не хочеться відповідати навіть собі. Чи не кожному здається, що є речі важливіші за власний психологічний стан. Але ж ментальне здоров’я таке важливе, як і фізичне. Тому зараз працюватимемо над тим, щоб жителям області в кожній громаді була доступна відповідна фахова допомога. Шлях непростий, але дуже потрібний нашим людям, які продовжують проживати травматичний досвід. Для цього потрібна синергія з громадами та активною громадськістю», — прокоментувала Жанна Шерстюк.

Трохи цифр та фактів

За соціологічними опитуваннями, понад 90% українців мають хоча б один із симптомів тривожних розладів, а понад 50% – перебувають в зоні ризику розвитку труднощів, повʼязаних з психічним здоровʼям. 

Розвиток певних форм ментальних порушень значно впливає на продуктивність людей та громад і економіку загалом – втрати від проблем, пов’язаних з психічним здоров’ям, можуть сягати 4-5% ВВП.

Рівень споживання антидепресантів у 2022 році сягнув піка, а на безрецептурні заспокійливі засоби українці щомісяця витрачають близько 300 млн грн (дані аудиту ресурсів наявної системи надання послуг у сфері психічного здоров’я, проведеного у межах Всеукраїнської програми ментального здоров'я).

40-50% населення України потребуватиме психологічної підтримки різного ступеню інтенсивності (аудит потреб громадян у послугах з охорони психічного здоров’я та психосоціальної підтримки).

Довідково

За визначенням Всесвітньої організації охорони здоров'я, ментальне здоров’я (або психічне) – це стан благополуччя, при якому людина може реалізувати власний потенціал, долати життєві стреси, продуктивно і плідно працювати, а також робити внесок у життя своєї спільноти.

Мотиваційна сесія відбулася у межах ініціативи першої леді Олени Зеленської зі створення Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?»

Супровід розробки та впровадження Всеукраїнської програми ментального здоров’я забезпечує Координаційний центр з психічного здоров'я при Кабінеті Міністрів України за експертного партнерства та підтримки ВООЗ. Майданчиком для ухвалення рішень є Міжвідомча координаційна рада Кабміну.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації