back

Щодо надання методологічної допомоги з питань державних закупівель

03 вересня 2012

З метою надання методологічної допомоги розпорядникам коштів місцевих бюджетів інформуємо про основні зміни, внесені Законом України від 04.07.2012 № 5044-VI «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань державних закупівель», які набули чинності 05 серпня 2012 року.

Зокрема, змінами до Закону України «Про здійснення державних закупівель» (далі – Закон) встановлено, що дія цього Закону поширюється на підприємства, визначені у пункті 21 частини першої статті 1 цього Закону, лише у разі здійснення ними закупівель за рахунок державних коштів.

Дія цього Закону не поширюється на випадки укладення трудових договорів.

Крім того, розширено перелік товарів, робіт і послуг, на які не поширюється дія Закону. Зокрема, до нього включено придбання, оренда землі, будівель, іншого нерухомого майна або майнових прав на землю, будівлі, інше нерухоме майно та інші (частина третя статті 2 Закону).

Із функцій Уповноваженого органу виключено розроблення та затвердження типового договору про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти. Виключено також статтю 41 Закону «Істотні умови договору про закупівлю».

Відповідно до змін, внесених до частини першої статті 10, замовник для оприлюднення на веб-порталі Уповноваженого органу (що здійснюється безоплатно) у порядку, встановленому цим Законом, надає відповідну інформацію про закупівлю.

Відповідно до частини першої статті 32, замовник подає оголошення про результати проведення процедури закупівлі для безоплатного опублікування в державному офіційному друкованому виданні з питань закупівель та безоплатного розміщення на веб-порталі Уповноваженого органу відповідно до статті 10 цього Закону.

Депутати сільських і селищних рад можуть входити до складу комітету з конкурсних торгів (частина 1 статті 11 Закону).

Розширено перелік продукції та послуг, які можуть закуповуватися за скороченою процедурою. Доповнено: продукти харчування, послуги з організації харчування.

Змінено та доповнено перелік підстав для відміни процедури закупівлі в одного учасника (частина п’ята статті 39).

Зміни внесені також до частини п’ятої статті 40 щодо можливості зміни істотних умов договору.

Зокрема, зміна ціни за одиницю товару не більш як на 10 відсотків у разі коливання ціни такого товару на ринку наразі не потребує очікування трьох місяців з дня його укладення.

Крім того, розширено перелік випадків щодо зміни істотних умов договору. Так, частину п'яту статті 40 доповнено наступними пунктами:

6) узгодженої зміни ціни в бік зменшення (без зміни кількості (обсягу) та якості товарів, робіт і послуг);

7) зміни ціни у зв’язку із зміною ставок податків і зборів пропорційно до змін таких ставок;

8) зміни встановленого згідно із законодавством органами державної статистики індексу інфляції, зміни курсу іноземної валюти у разі встановлення в договорі про закупівлю порядку зміни ціни залежно від зміни такого курсу, зміни біржових котирувань, регульованих цін (тарифів) і нормативів, які застосовуються в договорі про закупівлю.

Звертаємо увагу розпорядників коштів місцевих бюджетів, що зазначені зміни необхідно врахувати в документації конкурсних торгів, оголошення щодо проведення яких опубліковано після 04 серпня 2012 року.

Внесені також зміни до Господарського кодексу України та Закону України «Про державну контрольно-ревізійну службу в Україні».


За інформацією головного управління економіки облдержадміністрації