back

Руслан Веремієнко прозвітував про діяльність районної державної адміністрації у 2017 році

28 лютого 2018

28 лютого у залі засідань районної державної адміністрації відбулось засідання Колегії районної державної адміністрації спільно з Президією районної ради. Головував на засіданні в.о. голови районної державної адміністрації Руслан Веремієнко, на засіданні був присутній голова районної ради В'ячеслав Кауфман.

На порядок дня засідання Колегії були винесені такі питання:

1. Про підсумки виконання Програми економічного і соціального розвитку та бюджету району на 2017 рік, основні завдання на 2018 рік;

2. Про стан використання земель та дотримання вимог земельного законодавства України на території району.

Перш, ніж перейти до розгляду питань порядку дня, зважаючи на присутність у залі активу району, представників громадськості, Руслан Веремієнко прозвітував про діяльність районної державної адміністрації у 2017 році. З повним текстом звіту Ви можете ознайомитись за гіперпосиланням.

У своєму звіті Руслан Веремієнко зазначив, зокрема, що тенденції економічного і соціального розвитку району за підсумками 2017 року, в основному, відповідали загальнообласним. Пожвавилась інвестиційна діяльність, очікується збільшення показника вкладення капітальних інвестицій в економіку району у 1,5 рази.

Спостерігалося нарощування обсягів промислового виробництва. Індекс промислового виробництва порівняно з 2016 роком становив 100,2% (обл. – 96,1%). Збережено позитивну тенденцію на споживчому ринку, оборот роздрібної торгівлі зріс на 0,3%, у порівнянні з попереднім роком. Забезпечено зростання на 17,4% надходжень до місцевого бюджету від діяльності суб’єктів підприємництва.

Основними джерелами доходів бюджету району є плата за землю (в тому числі орендна плата) та податок на доходи фізичних осіб, які становлять 77,6% у загальній сумі доходів. До районного бюджету перераховано зазначених платежів відповідно 15,3 млн. грн (+ 3,1 млн. грн) та 15,0 млн. грн (+ 5,6 млн.грн).

Із 25 місцевих бюджетів не забезпечено виконання річних уточнених призначень у розрізі доходів бюджетів 9 сільських рад, що зумовлено значним зменшенням надходжень рентної плати за спеціальне використання лісових ресурсів через зміни у законодавстві (-2,1 млн. грн). Упродовж 2017 року до місцевих бюджетів надійшло лише 979,0 тис. грн рентної плати, що на 2,2 млн. грн менше фактичних надходжень 2016 року. Разом з тим, найбільшими боржниками з виплати орендної плати за землю залишаються ПрАТ «Новгород-Сіверський завод будівельних матеріалів» (1,5 млн. грн), ТОВ «Нове життя» (339,7 тис. грн), ТОВ «ГЕД ХОЛДІНГЗ» (53 тис. грн).

За словами Руслана Веремієнка, район відноситься до районів з дефіцитом інвестиційних вливань, необхідних для повноцінного розвитку економіки та забезпечення поступового економічного зростання – питома вага капітальних інвестицій у загальнообласному вимірі становить 0,3%.

Однак у 2017 році спостерігалось певне пожвавлення інвестиційної діяльності. В економіку району за рахунок усіх джерел фінансування очікується вливання майже 16,7 млн. грн капітальних інвестицій, що на 5,3 млн. грн (46,4%) більше, ніж у попередньому році. Обсяг капітальних інвестицій на 1 особу – 1248 грн ( 2016 - 843 грн).

Найбільше інвестицій освоєно у сільському господарстві – 86,2% загального обсягу. Основним джерелом капітальних інвестицій залишаються власні кошти підприємств.

З Державного бюджету до місцевих бюджетів на соціально-економічний розвиток окремих територій надійшло 1,82 млн. грн субвенції, з яких фактично освоєно 494,6 тис. грн – 27,2%, решта будуть освоєні у 2018 році. Кошти передбачені на закупівлю обладнання для облаштування місць для дозвілля (дитячих та спортивних майданчиків) на території Печенюгівської, Дігтярівської, Смяцької сільських рад, с. Грем’яч – 862,4 тис. грн; будівництво вуличного освітлення у с. Грем’яч – 377,4 тис. грн; закупівлю обладнання, у т.ч. медичного, придбання велопарку для КЗ “Новгород-Сіверський районний Центр ПМСД” – 475 тис. грн; придбання обладнання для КЗ «Новгород-Сіверська ЦРЛ ім. Буяльського» – 235,0 тис. грн.

Продовжувалась робота з коригування та розроблення містобудівної документації і місцевих правил забудови населених пунктів району. Виготовлена оновлена містобудівна документація для 3 населених пунктів Горбівської сільської ради, 6 генеральних планів населених пунктів Кам’янсько-Слобідської, Ларинівської, Мамекинської сільських рад знаходяться у розробці ліцензованих організацій виконавців робіт. Виготовлена 21 топографічна зйомка населених пунктів, 6 – знаходяться на завершальній стадії виготовлення. Всього розробкою містобудівної документації охоплено 32% населених пункти району.

Руслан Веремієнко: "За результатами рейтингового оцінювання ефективності діяльності районних державних адміністрацій області за 9 місяців 2017 року район посів 16 місце, тоді як впродовж останніх 2 років посідав 22 місце. Втім, це не означає, що проблем у районі немає. Вони є і потребують вирішення. Тому будемо продовжувати працювати над розв’язанням завдань, які мають ключове значення для району".

Пріоритетними завданнями на 2018 рік для районної державної адміністрації визначені: підвищення конкурентоспроможності аграрного сектору економіки району, розвиток ринку землі, пошук додаткових джерел наповнення районного бюджету, здійснення заходів з реформування галузі освіти, охорони здоров’я, забезпечення гарантованих державою стандартів життя населення, розвиток туризму, як одної з складових наповнення бюджету.

Стан використання земель та дотримання вимог земельного законодавства України на території Новгород-Сіверського району

Як зазначив Володимир Радченко, начальник управління агропромислового розвитку районної державної адміністрації, станом на 01.01.2018 земельний фонд району складає 180356 га. Структура земельного фонду свідчить, що 101865 га зайнято сільськогосподарськими угіддями. У власності і користуванні громадян знаходиться 77062 га сільськогосподарських угідь.

За його інформацією, станом на 01.02.2018 підприємствами усіх форм власності укладено 9658 договорів оренди землі на 29962 га сільськогосподарських угідь з розміром орендної плати від 5 до 7 відсотків проіндексованої нормативно-грошової оцінки землі.

У районі невитребуваних земельних часток (паїв) орендується 11819,3 га сільгоспугідь, з розміром орендної плати від 3 до 8 відсотків проіндексованої нормативно-грошової оцінки землі. Надано дозвіл на виготовлення технічної документації невитребуваних паїв на площу 634,5 га.

Володимир Радченко: "На виконання рішення 9 сесії Новгород-Сіверської районної ради VII скликання від 02.11.2016 за №139 щодо обліку сільськогосподарських земель сільськими радами (за виключенням Блистівської та Троїцької) був проведений облік розпайованих земель та земель запасу і резерву державної власності з метою раціонального їх використання. Із матеріалів обліку земель видно, що в районі не обробляється 9600 га ріллі. Це саме та земля, що потребує додаткового опрацювання і з’ясування причин, з яких вона не потрапила до оподатковуваної. 20% цих земель - заліснені, 80% – невитребувані паї та відумерла спадщина. Офіційно оформивши право використання таких земель на умовах оренди (договір на право управління спадщиною) Блистівська, Мамекинська, Печенюгівська, Орлівська сільські ради отримують кошти в бюджет".

Раціональне використання земель – це значний резерв поповнення місцевих бюджетів. У грудні 2017 року додаткові угоди щодо підвищення ставки орендної плати (до 8%) уклали ПП «Новгород-Сіверські аграрні інвестиції» з 9 сільськими радами.

у 2018 році такі угоди вже уклали:

ТОВ «Демор» з Дігтярівською сільською радою;

ТОВ «Агрілайн» з Блистівською сільською радою;

ТОВ «Фазар Агро» з Троїцькою сільською радою.

Готуються угоди ТОВ «Агрікор Холдинг» з усіма сільськими радами (крім Кудлаївської), з подальшою їх реєстрацією. Земель державної власності в оренді сільгосппідприємств 3688,5 га з розміром орендної плати від 3 до 8 відсотків проіндексованої нормативно-грошової оцінки землі.

З усіх питань порядку дня прийняті відповідні проекти розпоряджень.

Сектор інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю апарату районної державної адміністрації