back

Як створити прийомну сім’ю?

26 лютого 2018

Всі ми родом з дитинства… У кожного існують перші спогади про тепло маминих рук, про бабусині казки, сімейні свята. Ці спогади супроводжують нас протягом усього життя і залишаються своєрідною реліквією.

Нам важко уявити, що відчуває дитина, залишена без батьківського піклування. Майже безпорадна маленька істота залишається наодинці з навколишнім світом, в якому так бракує любові, турботи та безпеки. Адже все це мала уособлювати родина, якої тепер не існує. Життєві історії більшості дітей – сиріт наповнені смутком, болем та розчаруванням...

Саме тому край необхідно, щоб дитина відчувала турботу про себе, і не лише державну. Вона має право жити в сім’ї, щоб потім відтворити сімейні цінності у власному житті.

Що таке прийомна сім’я?

Прийомна сім’я – це сім’я або особа, що не перебуває в шлюбі, яка добровільно за плату взяла із закладів для дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, від 1 до 4 дітей на виховання та спільне проживання.

Яка різниця між усиновленою і прийомною дитиною?

Усиновлена дитина приймається в сім’ю на правах біологічної дитини з усіма правовими наслідками, а в прийомну сім’ю – до досягнення ними повноліття (18 років) або ж до закінчення ними навчання, але не пізніше 23 років. За цього сімейних та майнових правовідносин між прийомними батьками і прийомними дітьми не виникає. За вихованцями зберігається статус дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування. Це передбачає збереження за дитиною раніше призначених аліментів, пенсій та інших державних виплат. Суми коштів, що належать прийомним дітям, переходять у розпорядження прийомних батьків і витрачаються ними на утримання прийомних дітей.

Державна фінансова підтримка сім’ям, які приймають дітей на виховання.

Прийомні батьки-вихователі отримують від держави заробітну плату, набувають трудовий стаж і мають щомісячну матеріальну допомогу у сумі двох прожиткових мінімумів на кожну дитину відповідного віку.

Якщо Ви вирішили прийняти дитину в сім’ю.

Вам необхідно подати заяву про бажання створити прийомну сім’ю до районного центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді.

Існують також обмеження для кандидатів у прийомні батьки за віком. Влаштування дітей у прийомну сім’ю проводиться з урахуванням віку прийомних батьків та дітей, щоб на час досягнення обома прийомними батьками пенсійного віку всі прийомні діти досягли віку вибуття з прийомної сім’ї, тобто повноліття. У разі досягнення пенсійного віку одним з прийомних батьків час перебування дітей визначається за віком молодшого з батьків.

Соціальна підтримка прийомних сімей.

Прийомну сім’ю супроводжує соціальний працівник центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, який допомагає розв’язувати труднощі, надає комплекс соціально-педагогічних, психологічних, інформаційних, юридичних та інших послуг.

Якщо Ви маєте бажання створити прийомну сім’ю, звертайтесь за детальною інформацією :

м. Новгород-Сіверский, вул. Князя Ігоря, 32А, тел. 2-13-91 Новгород-Сіверський районний центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.