back

"Новгород-Сіверщина -2050" – наскільки привабливим для туристів стане Новгород-Сіверський район? Чекаємо нових ідей!

02 лютого 2018

Районна цільова Програма розвитку туризму в Новгород-Сіверському районі на 2018-2020 рр. має бути втілена в життя. Перші кроки з реалізації програмних завдань вже зроблені. Про це йшлося на службовій нараді 02 лютого ц.р. у районній державній адміністрації під головуванням Руслана Веремієнка.

За інформацією відділу культури районної державної адміністрації, протягом місяця було створено групу "Сівертур" у соціальній мережі Facebook та здійснюється її систематичне наповнення. До обговорення розвитку туризму в районі були запрошені всі бажаючі. Учасники групи діляться цікавими фотографіями туристичних об’єктів Новгород-Сіверщини, обговорюють перспективи розвитку туризму. Опубліковано інформацію щодо розробки туристичних маршрутів, розвитку зеленого туризму, про нові атракціони в Галицькому національному природному парку, про сноутюбинг як цікавий вид відпочинку, а також про туристичні хіти Новгород-Сіверщини, ландшафтні парки інших регіонів України.

Учнівській молоді району було запропоновано написати творчі роботи на тему: "Новгород-Сіверщина -2050", в яких вони можуть розповісти про своє бачення майбутнього міста та району, як він виглядатиме через 30 років, які цікаві об’єкти для відпочинку жителів і гостей можна створити, про літній і зимовий відпочинок, нові туристичні маршрути.

Розглянуто можливість створення сайту Інформаційно-туристичного центру у Новгород-Сіверському районі, триває робота над створенням його макету та інформаційним наповненням, яке буде корисне туристам. Вивчається можливість створення туристичного логотипу.

Проведено моніторинг інфраструктури: місць відпочинку, харчування, розміщення туристів, об’єктів культурної спадщини, гідрологічних об’єктів, археологічних пам’яток, культурно-масових заходів, художніх колективів і майстрів декоративно-вжиткового мистецтва.

З’ясовано, які діючі маршрути користуються популярністю у туристів, розроблено нові маршрути – "Подорож Подесенням" – маршрут південною частиною району, розрахований на 6-7 годин, і його скорочена версія на 2 години. В стадії розробки ще два маршрути : "Північна подорож Сіверщиною" і "Роди та особистості, що прославили рідний край". У найближчих планах – ознайомлення зі станом туристичних об’єктів, зустрічі з людьми, які будуть надавати туристичні послуги, знайомити з обрядами нашого краю, проводити майстер-класи з різних видів декоративно-вжиткового мистецтва.

Олена Філонова, методист районного Будинку культури: "В планах – знайти людей, яким буде цікавий сільський і агротуризм, особливо на території сільських рад, сіверян, які можуть виготовити сувенірну продукцію, проводити майстер-класи з традиційних ремесел для туристів, приготувати маловідомі блюда козацької кухні, свого села".

За її словами, фотографії, рецепти, опис маршрутів, відгуки стануть матеріалом для інформаційних буклетів та путівників.

Відділ культури районної державної адміністрації