back

«Поспішай творити добро!»

28 листопада 2017

03 грудня - Міжнародний день людей з інвалідністю. Це нагадування всьому людству про його святий обов’язок виявити турботу про найбільш незахищених верств населення – осіб з інвалідністю, створення для них належних умов життя.

Звичайно, цей день не можна називати святковим, проте він підкреслює необхідність досягнення забезпечення рівних прав осіб з інвалідністю і їх участі в житті суспільства. Відзначення Міжнародного дня людей з інвалідністю – це добра нагода звірити, що вже зроблено і що треба зробити для формування гідних умов життя людей з обмеженими можливостями, аби ніхто не почувався забутим чи полишеним наодинці зі своїми проблемами.

Ми знаємо скільки мужності і стійкості виявляють люди у щоденній боротьбі з недугами. У людей з обмеженими можливостями життя багато в чому важче і тому вони потребують додаткової підтримки.

На сьогодні в районі проживає 889 осіб з інвалідністю різних категорій, із них: 40 осіб з інвалідністю внаслідок війни, 39 дітей з інвалідністю, вони вимагають до себе підвищеної уваги.

Сьогодні в Україні за рахунок коштів державного бюджету здійснюються програми соціального захисту осіб з інвалідністю. Серед них такі, як забезпечення технічними засобами пересування, спілкування та обміну інформацією, протезно–ортопедичними виробами та спеціальним автотранспортом, санаторно–курортне оздоровлення, виплата грошових компенсацій на бензин, ремонт, технічне обслуговування автомобілів та на транспортне обслуговування інвалідів, компенсація за невикористану санаторно-курортну путівку та інше.

З початку 2017 року 15 осіб з інвалідністю нашого району отримали технічні засоби реабілітації та інші протезно-ортопедичні вироби, але це не в повній мірі забезпечує потребу інвалідів.

Особи з інвалідністю та ветерани війни, які потребують санаторно-курортного лікування подають до управління заяву та медичну довідку щодо одержання путівки на санаторно-курортне лікування. Путівками зазначена категорія осіб забезпечується безоплатно в міру надходження путівок.

Якщо особи з інвалідністю не мають можливості побувати в санаторії, то вони одержують компенсацію за невикористану санаторно-курортну путівку.

Одинокі непрацездатні громадяни, які не здатні до самообслуговування мають змогу влаштуватися до відділення стаціонарного догляду для постійного або тимчасового проживання Новгород-Сіверського територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Новгород-Сіверської районної ради Чернігівської області та в інтернатні установи області.

З початку року до відділення стаціонарного догляду оформлено 8 осіб, які не здатні до самообслуговування та одну особу з інвалідністю оформлено до Чернігівського обласного геріатричного будинку-інтернат.

Повноцінна освіта, професія – важливий фактор у житті кожної людини, а для інваліда тим – паче. Праця дає йому можливість – жити повноцінним життям. Ці люди відчувають себе потрібними для рідних і суспільства.

У сфері соціального захисту для осіб з інвалідністю І-ІІІ груп функціонують такі навчальні заклади: це Всеукраїнський центр комплексної реабілітації для осіб з інвалідністю» с. Лютіж, Вишгородського р-ну, Київської області; Подільський спеціальний навчально-реабілітаційний соціально-економічний коледж є державним вищим навчальним закладом м. Кам’янець –Подільський; Житомирське вище професійне училище-інтернат; «Центр комплексної реабілітації для осіб з інвалідністю «Поділля» м. Вінниця.

Їх випускники отримують такі професії: бухгалтер, економіст, оператор ком’ютерного набору, кравець, взуттєвик, слюсар з ремонту автомобілів, швачка, перукар, бджоляр та інші. Бажаючих навчатися просимо звертатися до управління соціального захисту населення.

Усім, кому присвячений цей день, хочемо побажати міцного здоров’я, щастя. Хай світло любові ніколи не згасне у ваших домівках, душу завжди зігрівають почуття віри та надії, а кожний день дарує радість та добро.

За повідомленням управління соціального захисту населення районної державної адміністрації