back

Наступного тижня почнуться виплати підвищених пенсій

06 жовтня 2017

Всі регіональні відділення Пенсійного фонду України повністю готові розпочати виплати підвищених пенсій більш ніж 9 мільйонам пенсіонерам.

Необхідні для цього гроші є: протягом року у Пенсійному фонді додатково акумульовано 26 мільярдів гривень. Ті пенсіонери, які встигнуть отримати пенсії у «старому» розмірі, одержать доплати до 25 жовтня. Підвищення пенсій не носить інфляційний характер, тому не може призвести до підвищення цін.

Перерахунок здійснюватиметься з 1 жовтня без звернень пенсіонерів. Надалі всі пенсії щорічно індексуватимуться — на 50% середньої заробітної плати і на 50% від зростання інфляції.

Пенсійний вік не підвищується: за наявності необхідного страхового стажу (з січня 2018 року — 25 і більше років) вихід на пенсію в 60 років. Мінімальний страховий стаж для права на пенсію залишається на рівні 15 років (при досягненні 65 років).

Ті, хто працюють в секторі неформальної зайнятості або за кордоном, можуть сплачувати внески до Пенсійного фонду самостійно або «купити» стаж за період, коли такі внески не сплачувалися (не більше, ніж 2 роки).

Скасовується обмеження виплати пенсій для пенсіонерів, які працюють.

Наступний крок — підготовка окремого законопроекту про осучаснення пенсій військовим.

За повідомленням Департаменту інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабінету Міністрів України