back

Неля Чугаєва: "Основним завданням для органів виконавчої влади району є забезпечення доступу осіб до якісної освіти та стале функціонування загальноосвітніх навчальних закладів"

27 червня 2017

27 червня у районній державній адміністрації відбулось розширене засідання Колегії. На порядку дня - робота опорних навчальних закладів району та перспективи їх розвитку, а також існуючі умови утримання та виховання дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, у сім’ях опікунів, піклувальників, прийомних сім’ях, будинках сімейного типу.

Засідання Колегії відкрила в.о. голови районної державної адміністрації Неля Чугаєва.

"На сьогоднішній день у країні триває реформа освітньої галузі. І основним завданням для органів виконавчої влади є забезпечення доступу осіб до якісної освіти та стале функціонування загальноосвітніх навчальних закладів", - зазначила Неля Чугаєва.

За інформацією в.о. начальника відділу освіти районної державної адміністрації Ніни Полюшко в опорних навчальних закладах району кількість учнів менша ніж 200.

У 2016/2017 навчальному році Чайкинський навчально-виховний комплекс відвідували 135 учнів, Грем’яцьку ЗОШ І-ІІІ ступенів – 120, Смяцьку ЗОШ І-ІІІ ступенів – 95, Дігтярівський навчально-виховний комплекс - 89, Блистівський навчально-виховний комплекс - 74, Печенюгівський навчально-виховний комплекс - 66. До всіх опорних навчальних закладів здійснюється організоване підвезення 208 учнів, використовується 12 автотранспортних одиниць.

В опорних навчальних закладах освіти наявні спортивні майданчики, комп’ютерні класи, мультимедійне обладнання, доступ до Інтернету, укомплектований бібліотечний фонд підручниками, художньою та довідковою літературою тощо.

У 2016/2017 навчальному році за кошти залишку освітньої субвенції для Чайкинського навчально-виховного комплексу було придбано сучасну оргтехніку для навчальних кабінетів на суму 146115 грн.

283,4 тис. грн коштів субвенції з державного бюджету виділено на придбання обладнання для кабінету хімії. На закупівлю ноутбуків витрачено 124,3 тис.грн, решта - використана для оновлення кабінетів хімії, фізики, біології.

За підсумками проведених олімпіад найбільше призових місць вибороли учні Дігтярівського навчально-виховного комплексу (35), Смяцької загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів (19), Чайкинського навчально-виховного комплексу (18), Печенюгівського навчально-виховного комплексу (16), Блистівського навчально-виховного комплексу (14). За підсумками загального рейтингу найбільш активними та успішними були колективи Дігтярівського, Чайкинського навчально-виховних комплексів, Смяцької загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів.

Одним із першочергових завдань організації роботи опорних навчальних закладів району є забезпечення кваліфікованими педагогічними кадрами.

У опорних навчальних закладах району працюють: 15 вчителів з вищою кваліфікаційною категорією, 3 вчителі мають звання "старший учитель", 2 педагоги мають звання "вчитель-методист".

Станом на 20 червня ц.р. є потреба в учителях математики для Смяцької загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів, Чайкинського навчально-виховного комплексу, учителя хімії для Дігтярівського навчально-виховного комплексу, української мови для Грем’яцької загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів.

За словами Ніни Полюшко першочерговими завданнями розвитку опорних закладів району є оптимізація мережі навчальних закладів, зміцнення їх матеріально-технічної бази, ефективне використання наявних ресурсів, створення єдиної системи виховної роботи та забезпечення рівного доступу осіб до якісної освіти.

Як зазначила Олена Беденок, начальник служби у справах дітей районної державної адміністрації, між її структурним підрозділом та всіма органами місцевого самоврядування району налагоджена система взаємодії, що дозволяє невідкладно та ефективно здійснювати захист прав та законних інтересів дітей.

На території району функціонує 4 прийомні сім'ї, у яких виховується 7 дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування: 2 прийомні сім'ї - на території Дігтярівської сільської ради, 1 - Орлівської сільської ради, 1 - Блистівської сільської ради. Виконавчими комітетами зазначених сільських рад надається різнобічна допомога для покращення функціонування прийомних сімей, проводиться робота з контролю за умовами утримання та виховання прийомних дітей у цих сім'ях.

Станом на 01 червня ц.р. налічувалося 13 дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, які виховуються у сім'ях опікунів або піклувальників. Найбільше на території Грем'яцької сільської ради - 3, Горбівської, Дігтярівської, Мамекинської - по 2, Печенюгівської, Кам'янсько-Слобідської, Биринської, Шептаківської - по 1 дитині.

За фактами залишення дітей без батьківського піклування виконавчими комітетами сільських рад проводиться робота з їх виявленню та повідомлення служби у справах дітей районної державної адміністрації для подальшого їх влаштування. У 2017 році 5 дітей посиротіли, всім їм надано статус дітей-сиріт, 3 - влаштовано під опіку, піклування, 2 - перебувають у професійно-технічних навчальних закладах, 4 дитини набули статусу дітей, позбавлених батьківського піклування, 1 - перебуває у інтернатному закладі, 3 - тимчасово у центрі соціально-психологічної реабілітації дітей.

За словами начальника служби у справах дітей районної державної адміністрації, у районі ведеться активна робота, спрямована на популяризацію та поширення форм виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, у тому числі усиновлення. Проводилися індивідуальні бесіди з громадянами, які могли б бути прийомними батьками, батьками-вихователями або усиновлювачами. У ході цієї роботи звертається увага на формування у населення позитивного ставлення до усиновлення дітей.

В обговоренні цього питання взяли участь Блистівський сільський голова Віталій Довбня, Троїцький сільський голова Василь Прачик.

"Захист інтересів дітей, особливо тих, які опинилися без батьківської опіки, піклування, забезпечення їх нормальними умовами проживання, доступу до освіти є одним з головних завдань сільських виконавчих комітетів", - підсумувала Неля Чугаєва.

За результатами розгляду питань районною державною адміністрацією видані відповідні розпорядження.

Сектор інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю апарату районної державної адміністрації