back

Координаційна рада з питань національно-патріотичного виховання розпочала свою роботу з покладання квітів до меморіальної дошки загиблого учасника АТО

17 травня 2017

16 травня у Новгороді-Сіверському пройшло виїзне засідання Координаційної ради з питань національно-патріотичного виховання при обласній державній адміністрації під головуванням заступника голови-керівника апарату обласної державної адміністрації Наталії Романової.


При в'їзді до Новгород-Сіверського району у селі Слобідка учасники засідання поклали квіти до меморіальної дошки загиблого у зоні АТО Ігоря Медведя.

Ігор Медведь загинув 5 червня 2016 року внаслідок мінометного обстрілу диверсійно-розвідувальною групою терористів спостережного пункту українських військ поблизу станції Майорськ (район м. Горлівка) Донецької області. Хвилиною мовчання присутні вшанували пам’ять бійця та поклали квіти до меморіальної дошки.

"Можливості мирно жити на своїй землі, працювати та виховувати дітей ми завдячуємо українським воїнам, які у цей час боронять кордони нашої держави на Сході України," - наголосила Наталія Романова.

Перед початком засідання Координаційної ради її учасники оглянули виставку-презентацію "Система роботи національно-патріотичного виховання Новгород-Сіверського району та міста". Різноманіття творів на патріотичну тематику представлені закладами освіти району та міста - від малюнків до традиційних вишивок, виробів з дерева. Особливу зацікавленість відвідувачів викликало виконання робіт у техніці орігамі.

Відкрила засідання Координаційної ради з питань національно-патріотичного виховання при обласній державній адміністрації заступник голови-керівник апарату обласної державної адміністрації Наталія Романова.

Актуальність національно-патріотичного виховання громадян, особливо дітей та молоді, зумовлюється процесом консолідації та розвитку українського суспільства, сучасними викликами, що стоять перед Україною і вимагають дальшого вдосконалення системи національно-патріотичного виховання, оптимізації державної політики у зазначеній сфері. Саме тому у засіданні Координаційної ради взяли участь делегації від прикордонних районів Чернігівщини: Семенівського, Корюківського, Сновського, Городнянського, Чернігівського і Ріпкинського.

"Нам треба ще багато чого зробити, аби повернутися до нашого генетичного коріння", - підкреслила Наталія Романова у вступній промові.

Про організацію національно-патріотичного виховання в Новгород-Сіверському районі розповіла у своєму виступі Неля Чугаєва, заступник голови районної державної адміністрації. За її словами головною метою цієї роботи є виховання у молодого покоління свідомого почуття патріотизму.

Щороку у районі проводяться різноманітні масові заходи національно-патріотичного спрямування, активними учасниками яких є мешканці сільських територіальних громад, особливо учні та молодь: річниця Незалежності України, Дні Державного Прапора України, партизанської слави, визволення Новгород-Сіверщини від нацистських окупантів, захисника України, вишиванки, Українського козацтва, Гідності та Свободи, пам’яті жертв геноциду Українського народу 1932-1933 років, голодоморів 1921-1923 років, 1946-1947 років, Збройних Сил України, Героїв Небесної Сотні, перемоги над нацизмом у Другій світовій війні тощо.

У районі визначений опорний навчальний заклад з національно-патріотичного виховання. Як приклад свідомості, патріотизму і любові до рідної землі ним стала Грем’яцька загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів, яка знаходиться на кордоні з РФ. Школа співпрацює з місцевим відділом прикордонної служби України. Налагоджена співпраця Чайкинського та Вороб'ївського навчально-виховних комплексів з відділом прикордонної служби України "Вороб'ївка".

Пам’ять тих, хто загинув у АТО, вшановується під час проведення більшості державних свят. Адже неоголошена війна вирвала з життя 4 випускників навчальних закладів району. На шкільних будівлях з’явилися меморіальні дошки: Олегу Соломасі в Будо-Вороб’ївському навчально-виховному комплексі, Ігорю Гулевському – у Лісконогівській зош І-ІІ ступенів, Ігорю Медведю – у Лосківській зош І-ІІ ступенів, Валерію Бондаренку – у Попівській зош І-ІІ ступенів. Після ліквідації навчального закладу меморіальна дошка перенесена у парк імені В. Бондаренка, розбитий у центрі села Попівка.

Учні району долучилися до обласної пошуково-дослідницькій експедиції дітей та учнівської молоді зі створення Книги пам’яті "Герої не вмирають", зібрали та узагальнили матеріали про героїв нашого часу.

Два роки в районі лідером у рамках акції "Добро жменями" зі збору кришечок від пластикових пляшок на виготовлення протезів воїнам АТО є Студинський навчально-виховний комплекс.

Таким чином, основними напрямками роботи в Новгород-Сіверському районі з національно-патріотичного виховання є формування патріотизму, відповідальності за долю нації, держави, виховання розуміння високої цінності українського громадянства, внутрішньої потреби бути громадянином України.

Учасники засідання ознайомилися з матеріалами виставки "Пам'ять міцніє зв'язком поколінь", організатором якої є громадська організація "Єдиний волонтерський центр м. Чернігів" під керівництвом Геннадія Обушного, зустрілись з представниками учнівського самоврядування.

Учасники засідання вшанували пам'ять загиблих воїнів АТО та поклали квіти до меморіального знаку. На честь 4-х загиблих земляків у міському парку висаджені саджанці молодих дубків.

На міському стадіоні відбувся флешмоб "Україна - це ми!" за участю учнів 9-11 класів навчальних закладів міста.

Сектор інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю апарату районної державної адміністрації