back

Руслан Веремієнко: "Звертаю увагу керівників підприємств, установ, організацій району, що підвищення мінімальної заробітної плати не може бути підставою для звільнення працівників чи переведення їх на неповний робочий час"

24 січня 2017

24 січня ц.р. відбулось засідання Колегії районної державної адміністрації спільно з Президією районної ради. В ході засідання розглянули питання стану виконавської дисципліни у структурних підрозділах районної державної адміністрації; стан ринку праці у районі; стану молодіжної політики. Головував на засіданні в.о. голови районної державної адміністрації Руслан Веремієнко.

За інформацією Наталії Разумейко, керівника апарату районної державної адміністрації, питання виконання контрольних документів, своєчасного інформування органів влади вищого рівня є пріоритетом у повсякденній діяльності районної державної адміністрації. Впродовж минулого року порушень термінів виконання контрольних документів у районній державній адміністрації не зафіксовано.

Поряд з тим потребує покращення якість відпрацювання документів відділами районної державної адміністрації: освіти, культури, житлово-комунального господарства та будівництва; службою в справах дітей.

У своєму виступі з другого питання, начальник управління соціального захисту населення районної державної адміністрації Галина Гавриленко зазначила, що зайнятість населення є одним з найважливіших макроекономічних показників, що разом з обсягом внутрішнього валового продукту та рівнем цін визначає економіку національного ринку та впливає на рівень життя населення.

За її словами, ринок трудових ресурсів на сьогоднішній день у районі забезпечують 15 сільськогосподарських підприємств, 6 фермерських господарств, один сільськогосподарський виробничий кооператив, чотири приватних сільськогосподарських підприємства та 5580 домогосподарств населення сільської місцевості.

Підприємницьку діяльність у районі здійснюють 175 фізичних осіб та 52 юридичні особи, із них 169 об’єктів торгівлі, 4 об’єкта харчування, 2 аптечних закладів, одна заправочна станція. За статистичними даними за січень-вересень 2016 року на підприємствах району, які звітують до відділу статистики, працювало 859 штатних працівників, середня заробітна плата яких склала 2569,0 грн, що на 33,9 % менше середньообласного показника (3887,0 грн).

За інформацією Світлани Беспалої, директора районного центру зайнятості, станом на 01.01.2017 на обліку в центрі зайнятості перебувало 156 безробітних громадян району.

Протягом 2016 року на обліку перебувало 435 таких громадян.

На забезпечення потреб підприємств у працівниках, вдосконалення взаємодії служби зайнятості з роботодавцями щодо вирішення проблем безробіття, надання соціальних послуг населенню, проводились засідання „круглих” столів, ярмарки вакансій, аукціони претендентів. Незважаючи на проведену роботу, обсяги надання вакансій, професійної підготовки під конкретне замовлення роботодавців суттєво зменшились. Протягом минулого року від роботодавців району надійшло 123 вакансії. Крім того, підбір роботи та укомплектування вакансій ускладнює те, що роботодавці висувають підвищені вимоги до якості професійної підготовки кадрів, їх досвіду роботи і, в той же час, пропонують мінімальний рівень оплати праці, навіть висококваліфікованим працівникам.

Всього за звітний період було працевлаштовано 121 чоловік. Навантаження на одне вільне робоче місце станом на 31.12.2016 становило 14 чоловік.

Поліпшенню функціонування ринку праці сприяє обґрунтований вибір громадянами виду діяльності та форми зайнятості відповідно до особистих нахилів і уподобань та потреб ринку праці. За минулий рік було надано понад 400 профорієнтаційних послуг, у тому числі для учнів шкіл району проводились профорієнтаційні уроки, Дні відкритих дверей, ярмарки професій.

У минулому році розроблено заходи щодо соціальної та професійної реабілітації учасників антитерористичної операції. На сьогодні 5 чоловік виявили бажання здобути професію "водій транспортних засобів" у Новгород-Сіверському спортивно-технічному клубі ТСО України, у травні минулого року закінчили навчання та отримали спеціальність "Водій автотранспортних засобів категорії С" три учасника антитерористичної операції.

Для пом’якшення ситуації на ринку праці та надання легальної змоги поліпшити своє матеріальне становище службою зайнятості разом з органами місцевого самоврядування були організовані та проведені громадські роботи. До участі у громадських роботах та роботах тимчасового характеру протягом минулого року залучено 172 особи. Безробітні підтримували санітарний стан населених пунктів, ліквідовували сміттєзвалища, вирубували чагарники, проводили ремонт пам’ятників, проводили благоустрій цвинтарів.

Руслан Веремієнко: "Зміни у трудовому законодавстві, які внесені останнім часом, знаходяться на особливому контролі керівництва району, а саме підвищення мінімальної заробітної плати, недопущення „зрівнялівки” в розмірах заробітної плати, скорочення працівників, переведення їх на неповний робочий час. Звертаю увагу керівників підприємств, установ, організацій району, що підвищення мінімальної заробітної плати не може бути підставою для звільнення працівників чи переведення їх на неповний робочий час.

Як зазначив Андрій Циганков, завідувач сектору у справах сім'ї, молоді та спорту районної державної адміністрації, на виконання заходів районної Програми "Молодь Новгород-Сіверщини на 2016-2020 роки" у минулому році сектором у справах сім’ї, молоді та спорту районної державної адміністрації використано 4,5 тис. грн.

Молодь району була активними учасниками заходів з відкриття меморіальних дошок у Попівській загальноосвітній школі І-ІІ ступенів, Будо-Вороб’ївському навчально-виховному комплексі, Лосківській загальноосвітній школі І-ІІ ступенів та Лісконогівській загальноосвітній школі І-ІІ ступенів воїнам – Валерію Бондаренку, Олегу Соломасі, Ігорю Медведю та Ігорю Гулевському, загиблим в АТО.

Згідно з Програмою та з метою якісного проведення заходів з підготовки та проведення призову юнаків на строкову військову службу виділяються кошти на організоване підвезення юнаків до м. Чернігів для проходження обласної медичної комісії (1748,00 грн).

З метою попередження злочинності серед молоді, яка повернулася з місць позбавлення волі, або відбуває покарання, не пов’язане з позбавленням волі районним центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді проводилися бесіди з профілактики рецидивної поведінки, шкідливих звичок, запобігання поширенню соціально-небезпечних хвороб тощо. Проведено 15 групових заходів, роботою охоплено 42 особи.

Постійно проводиться робота з профілактики ВІЛ-інфекції, туберкульозу та інших інфекційних захворювань серед дітей, підлітків, різних категорій сімей. Щорічно до Дня пам'яті померлих від СНІДу, до Всесвітнього дня боротьби з туберкульозом, до Міжнародного дня боротьби з тютюнопалінням працівниками районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді проводяться соціальні акції, надаються консультації. У ході профілактичних бесід серед учнівської молоді, спеціалісти центру постійно інформують про засоби захисту, профілактику, допомогу в разі інфікування.

Районним центром зайнятості проводяться заходи, спрямовані на забезпечення первинної і вторинної зайнятості та самозайнятості молоді. 21.06.2016 районним центром зайнятості спільно з сектором у справах сім’ї, молоді та спорту районної державної адміністрації проведено профорієнтаційний захід для вихованців Краснохутірської школи-інтернату.

Протягом року районним центром зайнятості професійним навчанням охоплено 23 безробітні особи до 35 років.

"Молодь - наше майбутнє! Безперечно, вирішення проблемних питань молодіжного середовища, створення комфортних умов у сільських населених пунктах, розвиток їх інфраструктури, забезпечення молодих людей першим робочим місцем є найголовнішим завданням органів місцевого самоврядування. Зі свого боку обіцяю повну підтримку та сприяння молодіжним ініціативам, особливо які стосуються діяльності молодіжних ініціативних груп, напрацювань пропозицій з поліпшення умов життєдіяльності територіальних громад тощо" - наголосив під час підбиття підсумків Руслан Веремієнко.

З усіх питань порядку дня прийняті відповідні розпорядження в.о. голови районної державної адміністрації.

Сектор інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю апарату районної державної адміністрації