back

До уваги громадян!

13 січня 2017

Законодавством розширено коло осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу

05 січня 2017 року набрали чинності зміни до Закону України «Про безоплатну правову допомогу» щодо розширення кола осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу.

Зокрема до них віднесено:

внутрішньо переміщених осіб;

громадян України, які звернулися із заявою про взяття їх на облік як внутрішньо переміщених осіб (з питань, пов’язаних з отриманням довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, до моменту отримання довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи);

а також осіб, які перебувають під юрисдикцією України і звернулися для отримання статусу особи, на яку поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» (до моменту прийняття рішення про надання такого статусу).

Крім того, безоплатна вторинна правова допомога ветеранам війни та особам, на яких поширюється дія Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту", особам, які мають особливі заслуги та особливі трудові заслуги перед Батьківщиною відтепер надається не лише з питань, пов’язаних з їх соціальним захистом, як це було раніше, а з будь-яких питань.

Також змінився підхід до визначення малозабезпеченості, що враховується як один з критеріїв для отримання безоплатної вторинної правової допомоги. Так, на даний час, особа має право на безоплатну вторинну правову допомогу, якщо її середньомісячний дохід не перевищує двох розмірів прожиткового мінімуму, розрахованого та затвердженого відповідно до закону для осіб, які належать до основних соціальних і демографічних груп населення. При цьому враховується не середньомісячний сукупний дохід сім’ї, а лише дохід особи, яка звертається.

Відділ «Новгород-Сіверське бюро правової допомоги» Менського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги