back

Нове в законодавстві щодо спрощення умов ведення бізнесу

29 квітня 2015

05.04.2015 набув чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення умов ведення бізнесу (дерегуляція)» яким передбачено внесення ряду змін серед інших нормативних актів, також до Житлового кодексу Української РСР, а саме: внесено зміни щодо переобладнання і перепланування жилого будинку і жилого приміщення. Новелою є те, що виконання наймачем робіт з переобладнання та перепланування жилого будинку і жилого приміщення, які не передбачають втручання в несучі конструкції та/або інженерні системи загального користування, не потребують отримання документів, що дають право на їх виконання. Після завершення зазначених робіт введення об’єкта в експлуатацію не потребується. Виконання зазначених робіт, внаслідок яких змінюється площа, кількість чи склад приміщень у будинках державного чи громадського житлового фонду, допускається за письмовою згодою наймодавця (орендодавця), якщо інше не передбачено договором найму (оренди)".

Також внесено зміни щодо порядку проведення переобладнання і перепланування приміщень приватного житлового фонду. А саме виконання власниками робіт з переобладнання та перепланування жилого будинку і жилого приміщення приватного житлового фонду, які не передбачають втручання в несучі конструкції та/або інженерні системи загального користування, не потребує отримання документів, що дають право на їх виконання. Після завершення зазначених робіт введення об’єкта в експлуатацію не потребується".

Даним законом внесено зміни до Земельного кодексу України, а саме: доповнено, що земля сільськогосподарського призначення передаються у власність та надаються у користування громадянам - для ведення особистого селянського господарства, садівництва, городництва, сінокосіння, випасання худоби, ведення товарного сільськогосподарського виробництва фермерського господарства. Статтю 33 викладено теж у новій редакції, зазначено, що земельні ділянки, призначені для ведення особистого селянського господарства, можуть передаватися громадянами у користування юридичним особам України і використовуватися ними для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, фермерського господарства без зміни цільового призначення цих земельних ділянок". Внесено зміни і стосовно строків оренди земельних ділянок, якщо раніше було передбачено, що оренда земельної ділянки може бути короткостроковою до 5 років та довгостроковою-не більше 50 років, то зараз зазначено тільки, що строк оренди земельної ділянки не може перевищувати 50 років. Також зазначено, що строк оренди земельних ділянок сільськогосподарського призначення для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, фермерського господарства, особистого селянського господарства не може бути меншим як 7 років.

Змінено норми що стосуються умов договору оренди землі, де зазначено, що істотними умовами договору оренди землі є: об’єкт оренди (кадастровий номер, місце розташування та розмір земельної ділянки); строк дії договору оренди; орендна плата із зазначенням її розміру, індексації, способу та умов розрахунків, строків, порядку її внесення і перегляду та відповідальності за її несплату. За згодою сторін у договорі оренди землі можуть зазначатися інші умови. У разі якщо договором оренди землі передбачено здійснення заходів, спрямованих на охорону та поліпшення об’єкта оренди, до договору додається угода щодо відшкодування орендарю витрат на такі заходи. Договір оренди може передбачати надання в оренду декількох земельних ділянок, що перебувають у власності одного орендодавця (а щодо земель державної та комунальної власності - земельних ділянок, що перебувають у розпорядженні одного органу виконавчої влади чи органу місцевого самоврядування). Внесено зміни, що стосуються передачі об’єкта оренди. Об’єкт за договором оренди землі вважається переданим орендодавцем орендареві з моменту державної реєстрації права оренди, якщо інше не встановлено законом. Новелою законодавства є те, що при передачі в оренду земельних ділянок сільськогосподарського призначення для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, фермерського господарства, особистого селянського господарства строк дії договору оренди землі визначається за згодою сторін, але не може бути меншим як 7 років. Також внесено зміни , що стосуються форм орендної плати. А саме: зазначено, що орендна плата справляється у грошовій формі. За згодою сторін розрахунки щодо орендної плати за землю можуть здійснюватися у натуральній формі. Розрахунок у натуральній формі має відповідати грошовому еквіваленту вартості товарів за ринковими цінами на дату внесення орендної плати. Розрахунки щодо орендної плати за земельні ділянки, що перебувають у державній і комунальній власності, здійснюються виключно у грошовій формі.

Також внесено зміни до Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» . Є нововведення, що стосуються державних реєстраторів. Державним реєстратором може бути громадянин України, який має вищу освіту та відповідає кваліфікаційним вимогам, установленим Міністерством юстиції України. У випадку, передбаченому Законом, державним реєстратором є нотаріус як спеціальний суб'єкт, на якого покладаються функції державного реєстратора прав на нерухоме майно. Державний реєстратор є державним службовцем, крім випадку, коли державним реєстратором є нотаріус як спеціальний суб'єкт. Умови оплати праці державного реєстратора визначаються Кабінетом Міністрів України згідно із законодавством. Повноваження державного реєстратора, передбачені Законом, з видачі та прийому документів можуть виконувати посадові особи органів місцевого самоврядування, адміністратори центрів надання адміністративних послуг, нотаріуси. Нововведенням є те, що Кабінетом Міністрів України можуть бути встановлені скорочені терміни надання послуг у сфері державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень. Розмір плати за скорочення термінів надання таких послуг встановлюється Кабінетом Міністрів України. Також повністю змінено норми, щодо встановлення плати за проведення державної реєстрації прав та їх обтяжень, внесення змін до записів Державного реєстру прав та надання інформації з Державного реєстру прав. За державну реєстрацію прав справляється адміністративний збір у такому розмірі: за державну реєстрацію права власності на нерухоме майно:

для фізичних осіб:

щодо розташованих на земельних ділянках об'єктів нерухомого майна площею до 100 квадратних метрів - 0,07 мінімальної заробітної плати;

щодо розташованих на земельних ділянках об'єктів нерухомого майна площею до 200 квадратних метрів - 0,1 мінімальної заробітної плати;

щодо розташованих на земельних ділянках об'єктів нерухомого майна площею більше 200 квадратних метрів - 0,2 мінімальної заробітної плати;

щодо земельних ділянок - 0,1 мінімальної заробітної плати;

для юридичних осіб:

щодо об'єктів нерухомого майна площею до 500 квадратних метрів - 0,3 мінімальної заробітної плати;

щодо об'єктів нерухомого майна площею понад 500 квадратних метрів - 0,6 мінімальної заробітної плати;

щодо об'єктів нерухомого майна площею понад 5000 квадратних метрів - 1,4 мінімальної заробітної плати;

2) за державну реєстрацію іншого речового права на нерухоме майно, крім права оренди землі, - 25 відсотків розміру адміністративного збору за державну реєстрацію права власності на нерухоме майно;

3) за державну реєстрацію обтяження права на нерухоме майно – 0,07 мінімальної заробітної плати;

4) за державну реєстрацію права оренди земельної ділянки – 0,06 мінімальної заробітної плати;

5) за внесення змін до записів Державного реєстру прав, у тому числі виправлення технічної помилки, допущеної з вини заявника, - 0,04 мінімальної заробітної плати; Адміністративний збір справляється у відповідному розрахунку від мінімальної заробітної плати у місячному розмірі, встановленому законом на 1 січня календарного року, в якому подаються відповідні документи для проведення державної реєстрації прав. Органи державної реєстрації прав та органи місцевого самоврядування звільняються від сплати адміністративного збору. При проведенні державної реєстрації прав заявник, окрім адміністративного збору, сплачує за отримання витягу з Державного реєстру прав. У разі відмови у державній реєстрації прав та їх обтяжень адміністративний збір не повертається, а плата за надання витягу з Державного реєстру прав підлягає поверненню. У разі відкликання заяви про державну реєстрацію прав та їх обтяжень адміністративний збір та плата за надання витягу з Державного реєстру прав підлягають поверненню. Розмір плати за надання інформації з Державного реєстру прав та порядок її використання встановлюються Кабінетом Міністрів України. Органи державної влади, органи місцевого самоврядування, суди, органи внутрішніх справ, органи прокуратури, органи Служби безпеки України звільняються від плати за надання інформації з Державного реєстру прав у зв’язку із здійсненням ними повноважень, визначених законом".

Статтею 8 Закону України «Про Державний бюджет України на 2015 рік» установлено у 2015 році мінімальну заробітну плату: у місячному розмірі: з 1 січня - 1218 гривень, з 1 грудня - 1378 гривень; у погодинному розмірі: з 1 січня - 7,29 гривні, з 1 грудня - 8,25 гривні.

Таким чином, враховуючи розрахунок розміру адміністративного збору за державну реєстрацію прав на 2015 рік (розмір мінімальної заробітної плати на 01 січня 2015 року – 1218 грн.) за державну реєстрацію прав має справлятися адміністративний збір у такому розмірі:

1) за державну реєстрацію права власності на нерухоме майно:

для фізичних осіб:

щодо розташованих на земельних ділянках об’єктів нерухомого майна:

площею до 100 квадратних метрів – 85,26 грн.;

площею до 200 квадратних метрів – 121,80 грн.;

площею більше 200 квадратних метрів – 243,60 грн.;

щодо земельних ділянок – 121,80 грн.;

для юридичних осіб:

щодо об’єктів нерухомого майна:

площею до 500 квадратних метрів – 365,40 грн.;

площею понад 500 квадратних метрів – 730,8 грн.; площею понад 5000 квадратних метрів – 1705,2 грн.;

2) за державну реєстрацію іншого речового права на нерухоме майно, крім права оренди землі:

для фізичних осіб

щодо розташованих на земельних ділянках об’єктів нерухомого майна:

площею до 100 квадратних метрів – 21,32 грн.;

площею до 200 квадратних метрів – 30,45 грн.;

площею більше 200 квадратних метрів – 60,90 грн.;

щодо земельних ділянок (сервітут, емфітевзис, суперфіцій) – 30,45 грн.;

для юридичних осіб:

щодо об’єктів нерухомого майна:

площею до 500 квадратних метрів – 91,35 грн.;

площею понад 500 квадратних метрів – 182,7 грн.;

площею понад 5000 квадратних метрів – 426,3 грн.;

3) за державну реєстрацію обтяження права на нерухоме майно – 85,26 грн.;

4) за державну реєстрацію права оренди земельної ділянки – 73,08 грн.;

5) за внесення змін до записів Державного реєстру прав, у тому числі виправлення технічної помилки, допущеної з вини заявника – 48,72 грн.