back

Навчання інвалідів у Всеукраїнському центру професійної реабілітації дітей-інвалідів

17 лютого 2015

Для осіб з обмеженими фізичними можливостями шлях до професійного успіху ускладнений не лише вадами здоров’я, але й соціальними та психологічними проблемами, які завжди супроводжують хворобу чи травму, що породжують інвалідність. Тому одним з напрямів комплексного вирішення цих проблем є професійне навчання інвалідів робітничим професіям в спеціалізованих навчальних закладах.

Такий заклад для людей з особливими потребами, які прагнуть знайти своє місце у житті і бути корисними суспільству, працює в с.Лютіж, що неподалік від м.Київ.

Всеукраїнський центр професійної реабілітації інвалідів є державною соціальною установою Міністерства праці та соціальної політики України. Активна діяльність Центру довела його високу затребуваність у вирішенні проблем заохочення та повернення інвалідів до активної життєвої та соціальної позиції, інтеграції в суспільство та зайнятості на відкритому ринку праці. Організовуючи свою діяльність за стандартами Міжнародної організації праці та на основі передового вітчизняного досвіду, Центр ефективно впроваджує та використовує елементи реабілітаційних технологій провідних відповідних центрів.

Всеукраїнський центр професійної реабілітації інвалідів здійснює свою професійну реабілітацію за такими виробничими професіями:

- оператор ком’ютерного набору. Термін навчання – 6 місяців;

- секретар керівника. Термін навчання – 10 місяців;

- вишивальниця. Термін навчання – 10 місяців;

- швачка. Термін навчання – 6 місяців;

- бджоляр. Термін навчання – 6 місяців;

- перукар (перукар-модельєр). Термін навчання – 6 місяців;

- слюсар з ремонту автомобілів. Термін навчання 10 місяців;

- взуттьовик з ремонту взуття. Термін навчання – 5 місяців;

- обліковець з реєстрації бухгалтерських даних. Термін навчання -10 місяців;

- манікюрник. Термін навчання - 3,8 місяці;

До центру приймаються громадяни України із числа повнолітніх інвалідів 1-111 гр. та які не досягли пенсійного віку:

- постійно проживають на території України і перебувають на обліку в органах соціального захисту населення, а також за висновками МСЕК потребують професійної реабілітації;

- не мають протипоказань для навчання та роботи за робітничими професіями, за якими здійснюється професійна реабілітація у Центрі;

- мають документ державного зразка про повну чи базову загальну середню освіту.

На навчання не приймаються інваліди з медичними протипоказаннями:

- гострі інфекційні захворювання до строку ізоляції;

- психічні розлади;

- венеричні захворювання;

- епілепсія;

- онкологічні захворювання середньої та тяжкої стадії перебігу;

- усі інші захворювання в гострій та заразній формах;

- протипоказання до обраної професії.

До Центру не приймаються на навчання інваліди, які вже мають професії, отримані у центрах професійної реабілітації інвалідів державної або комунальної форми власності, і не влаштувалися за набутою професією , окрім випадку, якщо за рішенням МСЕК інваліди у зв’язку з погіршенням стану здоров’я не можуть працювати за раніше набутою професією і потребують перенавчання.

Професійне навчання, заходи з соціальної, психологічної, фізичної реабілітації та медичного спостереження, проживання та харчування інвалідів у Центрі здійснюється за рахунок коштів Державного бюджету України.

Центр забезпечує слухачів комфортними умовами проживання в 1-2 місних кімнатах та з-разовим харчуванням.

Всі об’єкти в Центрі обладнані з урахуванням умов безбар’єрності та все доступності.

Інвалідів, які бажають навчатися в цих закладах, за більш детальною інформацією можуть звернутися до управління соціального захисту населення Новгород- Сіверської райдержадміністрації (тел. 2 31 59).

Відділ у справах інвалідів та побутового обслуговування пенсіонерів управління соціального захисту населення Новгород-Сіверської районної державної адміністрації