back

Про права дитини щодо участі дітей у збройних конфліктах

23 червня 2014

У 2004 році Україна ратифікувала Факультативний протокол до Конвенції ООН про права дитини щодо участі дітей у збройних конфліктах, метою якого є недопущення участі дітей у зазначених подіях.

Згідно зі ст. 30 Закону України "Про охорону дитинства", участь дітей у воєнних діях і збройних конфліктах, створення дитячих воєнізованих організацій та формувань, пропаганда серед дітей війни і насильства забороняються.

Враховуючи трагічні події, які мають місце у східних регіонах України, особливо щодо втягнення дітей у збройні конфлікти, та з метою створення ефективного механізму забезпечення прав і законних інтересів дітей, у районі розпочата інформаційно-роз'яснювальна кампанія в першу чергу серед батьків і дітей, метою якої є попередження вербування та використання дітей воєнізованими або збройними формуваннями, захист дітей під час бойових дій.

Дітям треба знати принаймні про два основні шляхи втягнення їх у будь-які протиправні дії, а саме: шляхом залякування й примусу, а також шляхом заохочення. Завдання батьків - розповісти дітям, що найцінніше - це життя, і будь-яка винагорода його не варта, налаштувати дітей на довірливі стосунки, на те, щоб вони, у разі виникнення відповідної ситуації, не приховували цей факт, не побоялися невідкладно повідомили батьків, учителів, працівників органів внутрішніх справ, будь-кого з дорослих, хто буде поруч і зможе допомогти та повідомити відповідні органи про це. А крім цього, хто ж, як не батьки, зможе помітити найменші зміни у поведінці дитини, тривогу, напругу тощо, ну і, звичайно ж, проконтролювати свою дитину.

Діти - наше майбутнє, а про майбутнє треба дбати сьогодні.

Служба у справах дітей районної державної адміністрації