back

ПРО ВЕТЕРАНІВ ВІЙНИ, УКРАЇНСЬКУ КНИГУ ТА УКРАЇНСЬКУ ПРЕСУ. ВІДБУЛОСЯ ЧЕРГОВЕ ЗАСІДАННЯ КООРДИНАЦІЙНОЇ РАДИ

29 березня 2024

Питання відзначення пам’ятних дат, пов’язаних з ветеранами війни, їх соціальний захист, про українську книгу та українську пресу в публічних бібліотеках територіальних громад району розглянуті 28 березня 2024 року на черговому засіданні координаційної ради з питань утвердження української національної та громадянської ідентичності при районній державній адміністрації під головуванням першого заступника голови районної державної адміністрації, голови координаційної ради Павла Плотнікова.   

Начальник управління соціального захисту населення Андрій Дмитращук привернув увагу присутніх на програми соціального захисту ветеранів війни, прийняті міськими, селищними ралами району, обсяг їх фінансування на 2024 рік. Обговорили показники фінансування в кожній територіальній громаді.

Членкиня координаційної ради Ірина Зюзько підняла питання збереження меморіальних дошок воїнам-афганцям, які загинули під час бойових дій на території інших держав, загиблих учасників АТО/ООС, що знаходяться на будівлях ліквідованих закладів освіти, перенесення їх у місця загального доступу, місця поховань, до меморіальних комплексів тощо.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Тетяна Костюкова, директорка комунального закладу «Новгород-Сіверська міська бібліотека»,  презентувала доповідь з питання української книги та української преси в публічних бібліотеках Новгород-Сіверської  міської територіальної громади. Аналізуючи ситуацію у громаді, вона зазначила, що з кожним роком зменшується фінансування з місцевого бюджету на поповнення бібліотек якісною українською літературою.

Публічні бібліотеки мають переформатувати свою роботу на співпрацю з українськими та міжнародними фондами, брати участь у грантових програмах, запроваджувати цікаві для читачів інноваційні форми роботи, запрошувати на літературні зустрічі відомих письменників, журналістів, краєзнавців, пропагувати художнє слово місцевих аматорів.

Повага до ветеранів війни, шанобливе ставлення до пам’яті захисників і захисниць України, які загинули, захищаючи суверенітет, територіальну цілісність та незалежність України, соціальна підтримка і захист тим, хто сьогодні надає відсіч російській федерації, читання та пропаганда українських книг та української преси – складові формування української національної та громадянської ідентичності. Якою успішною буде реалізація цих складових залежить від кожного з нас.