back

Продовольча та грошова допомога: як підтримує Чернігівщину Всесвітня продовольча програма

27 березня 2024

Всесвітня продовольча програма (ВПП) працює в Україні від початку повномасштабного вторгнення. Мешканці Чернігівщини отримували від організації продовольчу допомогу (фінансову та у вигляді продуктових наборів) ще у 2022 році. Наразі в області ВПП надає грошову допомогу вразливим категоріям громадян та реалізує Програму шкільного харчування.  Про плани подальшої співпраці говорили сьогодні в ОВА на зустрічі з її представниками.

«В Чернігівській області ми хочемо здійснювати поєднання комбінацій як кризової реакції, так і більш сталої. В цьому році ми плануємо продовжити здійснювати заходи, спрямовані на продовольчу безпеку в форматах грошової допомоги в різних модальностях. Проте не виключаємо і складової кризового реагування. Ми спостерігаємо, як швидко ситуація може змінюватись і маємо ті ресурси, які допоможуть у разі потреби  надати допомогу швидко», –  каже керівник Регіонального офісу ВВП Джорджіо Сірторі.

На Чернігівщині ВПП здійснює діяльність у кількох напрямах. Один з них – продовольча допомога у натуральній формі. Так, у лютому цього року 6 тисяч продуктових наборів отримали мешканці чотирьох прикордонних громад – Семенівської, Сновської, Городнянської та Новгород-Сіверської.

За Програмою інституційного харчування 50 закладів охорони здоров’я та системи соціального захисту отримують продуктові набори для приготування їжі.

Завдяки Програмі шкільного харчування близько 5 тисяч учнів початкової школи у 35 закладах освіти 21 громади Чернігівщини можуть якісніше харчуватися у школі.

Цього року планується продовжити реалізацію цих програм та збільшити кількість закладів – отримувачів допомоги.

Ще одним важливим напрямом роботи є реалізація програм грошової допомоги (секторальної, додаткової та допомоги по безробіттю). Зокрема, з лютого 2024 року ВПП ООН розширила свою додаткову грошову допомогу для незахищених верств населення на Чернігівщині. Відповідно до умов програми право на отримання допомоги мають люди з інвалідністю з дитинства та діти з інвалідністю, які:

  • одержують державну соціальну допомогу в розмірі менше, ніж 3250 грн на місяць;    
  • проживають на території України, окрім територій, окупованих російською федерацією;
  • не отримують допомоги на проживання для внутрішньо переміщених осіб, та не отримують допомоги від інших міжнародних організацій. 

Читати також: Люди з інвалідністю з дитинства та діти з інвалідністю у Чернігівській області отримують грошову допомогу від ВПП ООН

Крім цього, додаткова грошова допомога надається і пенсіонерам, які проживають на територіях активних або можливих бойових дій. З серпня 2023 року понад 8,7 тисячі пенсіонерів в області отримали виплати на загальну суму майже 23,6 мільйона гривень. 

«Ми вдячні за підтримку, яку надає Всесвітня продовольча програма. Це і продовольча допомога, і підтримка навчальних закладів за Програмою шкільного харчування, а також  підтримка, яка надається людям похилого віку в прикордонних громадах області. Саме це допомагає людям залишатися на Чернігівщині і не релокуватись в інші області або за кордон», – зазначив перший заступник голови ОДА Костянтин Мегем.

Також у планах ВПП запровадження нового напряму діяльності – відновлення та підтримки засобів до існування, що передбачає оплату навчання, перекваліфікації, оплату певних робіт у громадах, а також підтримку фермерських домогосподарств.

Костянтин Мегем наголосив, що така підтримка необхідна в першу чергу внутрішньо переміщеним особам, які евакуювались чи будуть відселятись з прикордоння в межах області.

Довідково. Всесвітня продовольча програма (ВПП) — гуманітарна організація ООН, яка надає продовольчу допомогу у вигляді грошових переказів, ваучерів (сертифікатів) та/або продуктів харчування постраждалим українцям. ВПП також надає допомогу за цільовими критеріями, які були ухвалені у партнерстві з Міністерством соціальної політики України, у першу чергу внутрішньо переміщеним особам.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації