back

«Найкращий соціальний захист людини – це робота»

25 березня 2024

Так на «круглому столі», що відбувся вчора в Коропській селищній раді, сказала директорка Чернігівського обласного центру зайнятості Людмила Ключник. Участь у заході взяли Коропський селищний голова Володимир Куніцин, представники служби зайнятості, громадських організацій, соціальні партнери, роботодавці, а також учасники бойових дій та переселенці. Говорили про шляхи вирішення проблем зайнятості саме цих категорій громадян.

За словами Людмили Ключник, на сьогодні служба зайнятості пропонує шукачам роботи тисячі вакансій у межах країни. Щоб знайти роботу, треба звернутися до найближчого центру зайнятості, незалежно від місця реєстрації, або скористатися онлайн сервісами (Єдиний портал вакансій https://jobportal.dcz.gov.ua/, чат-боти у Telegram https://t.me/DCZWorkNowBbot та Viber http://www.viber.com/dczworknowbot)

Тим, хто не може знайти роботу, в службі зайнятості радять пройти безкоштовне професійне навчання за сертифікатом і здобути затребувану професію чи підвищити кваліфікацію. Для учасників бойових дій та осіб з інвалідністю внаслідок війни діє програма безкоштовної професійно-технічної освіти в ЦПТО ДСЗ.

Громадяни, не зареєстровані в службі зайнятості як безробітні, які мають професійну-технічну чи вищу освіту, можуть безоплатно отримати від служби зайнятості ваучер на навчання. Він видається певним категоріям громадян, зокрема і учасникам бойових дій та переселенцям. За ваучером можна здобути як робітничу професію, так і вищу освіту або підвищити кваліфікацію.

Допомагає служба зайнятості й тим, хто вирішив працювати на себе, а не бути найманим працівником. На започаткування або розвиток бізнесу за програмою «Власна справа» урядового проєкту «єРобота» можна отримати мікрогрант у розмірі від 50 до 250 тис. грн, а за програмою «Грант для ветеранів та членів їхніх сімей» – від 250 тис. до 1 млн гривень в залежності від кількості створених робочих місць.

Водночас для роботодавців діють компенсаційні програми за працевлаштування внутрішньо переміщених осіб, учасників бойових дій та за облаштування робочих місць для людей з інвалідністю.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

За повідомленням Чернігівського обласного центру зайнятості