back

ЄВРОПЕЙСЬКИЙ ДЕНЬ ЗАХИСТУ ДІТЕЙ ВІД НАСИЛЬСТВА ТА СЕКСУАЛЬНОЇ ЕКСПЛУАТАЦІЇ

18 листопада 2020

18 листопада  -  Європейський день захисту дітей від насильства та сексуальної експлуатації. European Day on the Protection of Children against Sexual Exploitation and Sexual Abuse проводять з 2015 року під егідою Ради Європи.

 

Сексуальна експлуатація та сексуальне насильство щодо дітей досі залишається трагічною реальністю. Це порушення прав дітей, що завдає довготривалих та часто згубних наслідків на все їхнє життя.

 

Основними завданнями Європейського дня захисту дітей від сексуального насильства та сексуальної експлуатації є:

 

– підвищення рівня обізнаності суспільства про проблему сексуального насильства та сексуальної експлуатації дітей;

 

– сприяння відкритої дискусії щодо питань попередження сексуального насильства та захисту дітей;

 

– сприяння ратифікації та виконанню Конвенції Ради Європи про захист дітей від сексуального насильства та сексуальної експлуатації.

 

Проблема сексуального насильства над дітьми є проблемою прихованою. Надзвичайно важко встановити кількість потерпілих дітей.

 

Відповідно до статистики, один з п'яти дітей у віці до 18 років в Європі є жертвою сексуального насильства. У 70-85% випадків злочинцем є особа, знайома з дитиною та яка входить у так зване «коло довіри». Тим не менше, більшість дітей приховують свої страждання, тому що бояться про це говорити (90% випадків злочинів не повідомляється в поліцію).

 

Національна «гаряча лінія» з попередження насильства – 0800500335, з мобільних телефонів – 386.

 

У рамках відзначення Європейського дня захисту дітей від сексуального насильства та сексуальної експлуатації дітей у закладах  загальної середньої освіти району проведені виховні години - «День захисту дітей від сексуального насильства та сексуальної експлуатації», «Сім’я і школа: дитинство без жорстокості і насилля», «Діти проти насильства», «Життя – найдорожча цінність», засідання круглих столів «Конвенція Ради Європи про захист дітей від сексуальної експлуатації та сексуального насильства», конкурс малюнків -  «Діти проти насильства». Практичними психологами проведені години психолога та години спілкування - «Що я знаю про насильство», правова подорож сторінками казок - «Казкова правознавча подорож», бесіда-диспут -  «Там де права, там і відповідальність», тематичний перегляд відеороликів - «Життя без насильства», «Сексуальне насильство» та «Насильство в сім’ї» тощо.

 

Мерія Шкільного містечка Чайкинського навчально-виховного комплексу  провела інтерактивну бесіду - «Знання про проблему — крок до самозахисту». Учні  закладу освіти долучилися до акції «Насильству — НІ !».

 

Інформаційні відео-матеріали та корисні посилання для використання в роботі  розміщені у групі соціальної мережі «Фейсбук» -  «Виховна робота НСіверкрай.

 

 
 

 

 

Відділ освіти районної

державної адміністрації