back

Заходи до Дня української писемності та мови

09 листопада 2020

Єдиний скарб у тебе — рідна мова,
Заклятий для сусіднього хижацтва.
Вона твого життя міцна основа,
Певніша над усі скарби й багатства

П. Куліш

 

09 листопада від 1997 року Україна відзначає День української писемності та мови. Це свято спрямоване на підтримку рідної мови, привернення уваги світового українства до проблем української мови, її вивчення та розвитку й водночас демонстрацію її краси, багатства, літературної довершеності.

 

За православним календарем — це день вшанування пам’яті преподобного Нестора-літописця — письменника-агіографа, основоположника давньоруської історіографії, першого історика Київської Русі, мислителя, ученого, ченця Києво-Печерського монастиря, послідовника творців слов'янської писемності Кирила і Мефодія. Колись цього дня віддавали до школи дітей. Батьки зі школи йшли до церкви та ставили свічку перед образом преподобного, вірячи, що він допоможе дитині вивчитися. І, що головне, вчитися все життя багато, старанно і завжди. Адже «користь від цього є велика», бо «хто вчиться змолоду – не зазнає на старість голоду».

 

У День української писемності та мови за традицією:

  • покладають квіти до пам’ятника Несторові Літописцю;
  • відзначають найкращих популяризаторів українського слова;
  • заохочують видавництва, що випускають літературу українською мовою;
  • стартує Міжнародний конкурс з української мови імені Петра Яцика, який відбувається за підтримки Міністерства освіти та науки України й Ліги українських меценатів; щорічна кількість учасників – понад 5 млн із 20 країн світу;
  • проводиться Радіодиктант національної єдності, своєрідний флешмоб-акція єднання навколо рідної мови; щорічно свої роботи на перевірку надсилають понад 30 тисяч учасників; цього року підготовку диктанту доручили трьом фахівцям: авторський текст для диктанту написав письменник і видавець Іван Малкович, науковою консультанткою проєкту стала доктор філологічних наук професор Лариса Масенко, прочитала диктант акторка Римма Зюбіна.
  •  

Сьогодні, у закладах освіти Новгород-Сіверського району стартував тиждень української мови та літератури, протягом якого будуть проведені різнопланові заходи, у тому числі з використанням інформаційно-комунікаційних технологій. Цьогоріч у І етапі ХХІ Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика взяли участь 315 учнів 3-11 класів. До ХХ ювілейного Радіодиктанту долучилися 143 здобувачі освіти та 50 педагогів, у тому числі працівники КЗ «Новгород-Сіверський районний будинок дитячої та юнацької творчості»,  Грем’яцького дошкільного навчального закладу Сонечко» та КУ «Новгород-Сіверський районний центр обслуговування закладів освіти».

 
 

 

Відділ освіти районної

державної адміністрації