back

ТРИВАЄ ОСІННІЙ ПРИЗОВ

02 жовтня 2020

Відродження України неможливе без пробудження національної свідомості українського народу, насамперед молоді. У ці складні для нашої Держави часи, кожен чоловік повинен вміти захистити свою Батьківщину, своє село, свій дім, свою родину, саме тому проходження строкової військової служби є дуже важливим.

 

Військова служба у Збройних Силах України та інших військових формуваннях є державною службою особливого характеру, яка полягає у професійній діяльності придатних до неї за станом здоров’я і віком громадян України, пов’язаній з захистом Вітчизни. Час проходження військової служби зараховується громадянам до загального стажу роботи, стажу роботи за спеціальністю, а також до стажу державної служби.

 

З 01 жовтня в Україні розпочався осінній призов громадян на строкову військову службу, який триватиме до 31 грудня включно. На строкову службу призвуть придатних за станом здоров'я до військової служби громадян України чоловічої статі, яким до дня відправлення у військові частини виповнилося 18 років, та старших осіб, які не досягли 27-річного віку і не мають права на звільнення або відстрочку від призову на строкову військову службу.

 

Військовослужбовці строкової служби проходять службу виключно на мирній території нашої держави, у зону проведення ООС їх не направляють.

 

Відповідно до пункту 8 статті 15 Закону України «Про військовий обов'язок і військову службу» та Указу Президента України №13/2020:

 

  • призовники, яким надійшла повістка, зобов'язані прибути в пункт і у строк, зазначені в повістці;
  • у разі якщо за будь-яких обставин повістка не надійшла, громадяни призовного віку зобов'язані з'явитися до військкомату в десятиденний строк рахуючи з дня початку призову - тобто до 10 жовтня 2020 року.
  •  

Відповідно Закону України «Про військовий обов'язок і військову службу», термін служби в армії становить:

 

  • 18 місяців – для призовників, які не мають вищої освіти;
  • 12 місяців – для призовників, які мають ступінь вищої освіти спеціаліст або магістр.

 

Цього року, у зв’язку із складною епідеміологічною ситуацією у світі, кожному призовнику будуть проводити лабораторні аналізи крові на COVID-19 і тільки за їх результатами буде прийнято остаточне рішення щодо їх служби в армії.

 

Законом України «Про військовий обов'язок і військову службу» визначений перелік підстав, що надають право призовнику на отримання відстрочки та звільнення від призову. Та і відстрочка, і звільнення від служби оформлюються виключно за рішенням призовної комісії на підставі проведеної військово-лікарської експертизи.

 

В Україні передбачено два види відповідальності за порушення законодавства про військову службу – адміністративна та кримінальна. Кримінальним Кодексом України встановлено кримінальну відповідальність, а саме у ст. 355 КК України, в якій йдеться: «Ухилення від призову на строкову військову службу, військову службу за призовом осіб офіцерського складу – карається обмеженням волі на строк до трьох років».

 

Усі громадяни, які підлягають призову на строкову військову службу, зобов’язані прибути до Новгород-Сіверського об’єднаного міського територіального центру комплектування та соціальної підтримки до 10 жовтня 2020 року за адресою: місто Новгород-Сіверський, вул. Козацька 25, та мати при собі документи, що посвідчують особу.

 

Служба в армії, далеко від дому, без постійної опіки найрідніших надає можливість усвідомити цінність сім’ї, батька й матері, Батьківщини, розуміти, що ці поняття - не пусті слова. Крім того, в армії чоловіки дисциплінуються, мужніють, вчаться самостійності, рішучості, відповідальності й сумлінності, здобувають нові знання і навики з адаптації у новому колективі, змінюють ціннісні життєві пріоритети. Зрештою, зі строкової військової служби вони повертаються справжніми чоловіками, готовими до захисту рідної землі.

 

Голова районної призовної комісії –

перший заступник голови

районної державної адміністрації

Богдан ТКАЧЕНКО