back

Безпечні умови для учасників освітнього процесу в закладах освіти району створені

23 вересня 2020

Створення безпечних умов для учасників освітнього процесу є першочерговим завданням сьогодення. Для організації освітнього процесу згідно з постановою МОЗ України від 22 серпня 2020 року № 50 «Про затвердження протиепідемічних  заходів у закладах освіти на період карантину у зв’язку поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)» Комунальною установою «Новгород-Сіверський районний центр обслуговування закладів освіти» Новгород-Сіверської районної ради Чернігівської області для закладів освіти району придбано засоби індивідуального захисту (захисні маски); гумові рукавички; антисептичні та дезінфікуючі засоби; безконтактні термометри; паперові рушники; рідке мило; контейнери для утилізації використаних засобів індивідуального захисту.

 

У період з 10 по 22 вересня 2020 року робочою групою, створеною рішенням комісії з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Новгород-Сіверської районної державної адміністрації Чернігівської області, здійснені перевірки закладів освіти району щодо дотримання в них протиепідемічних заходів, створення безпечних умов для учасників освітнього процесу з урахуванням епідемічної ситуації в регіоні.

 

Здобувачі освіти, педагогічні працівники закладів освіти  забезпечені засобами індивідуального захисту із розрахунку 1 захисна маска на 3 години роботи, розроблені маршрути руху учнів, вихованців, в яких  задіяні всі можливі входи у приміщення закладів освіти, складені графіки, за якими відбувається допуск дйітей до закладів освіти.

 

 

На вході до всіх приміщень організовані місця для обробки рук антисептичними засобами.

 

Окремі навчальні заняття, заняття гуртків, режимні моменти груп подовженого дня проводяться на відкритому повітрі.

 

Організація харчування здобувачів освіти здійснюється за визначеними графіками; відстань між столами складає не менше 1,5 м, за столом перебувають не більше 4-х осіб.

 

Організація підвезення здобувачів освіти, педагогічних працівників  до закладів освіти (місця навчання, роботи) та у зворотньому напрямку (місця проживання) здійснюється з урахуванням протиепідемічних заходів: у салонах шкільних автобусів двічі на добу проводиться вологе прибирання з дезінфікуючими засобами, обробляються дверні ручки, сидіння, корпуси, здійснюється щоденний контроль за станом здоров'я водіїв та пасажирів. Вхід до салонів шкільних автобусів дозволяється лише при наявності засобів індивідуального захисту.

 

Кожного ранку черговим учителем або медичною сестрою проводиться температурний скринінг працівників та здобувачів освіти. Ранкові зустрічі з учнями початкових класів розпочинаються із з’ясування самопочуття дітей.  У разі виявлення осіб з температурою або з видимими ознаками захворювання, їх поміщають в окремі приміщення для самоізоляції, повідомляють медичного працівника, батьків дітей.

 

Інформаційна робота щодо дотримання учасниками освітнього процесу протиепідемічних заходів проводиться в ході освітнього процесу, через банери, інформаційні стенди, вебсайти, особистий приклад керівників закладів освіти.

 

До створення безпечних умов долучаються батьки: шиють маски для дітей, вивчають з ними правила поведінки під час пандемії, щодня обробляють дезінфікуючими засобами їх шкільне приладдя тощо.

 

Варто зазначити, що педагоги творчо підійшли до розмітки соціальної дистанції в коридорах, їдальні – це і зірочки, й осіннє листя, і геометричні фігури тощо. Кольорова гамма вказує вихід для кожного класу. Переважна більшість дітей сидить за партами поодинці.

 

Отже, безпечні умови для учасників освітнього процесу створені. Головне завдання – домогтися належного виконання протиепідемічних заходів, щоб уникнути поширення коронавірусної хвороби COVID-19.

 
 

 

 

Відділ освіти

районної державної адміністрації