back

Про стан роботи із сім’ями, які опинилися у складних життєвих обставинах

19 травня 2020

Завжди одним із основних напрямків роботи служби у справах дітей районної державної адміністрації була робота із сім'ями, де діти опинилися у складних життєвих обставинах. І, зважаючи, на теперішні "карантинно-коронавірусні" часи, рейди служби по таким сім'ям не зменшилися, а навпаки - набагато збільшилися, адже в тяжкий час і настає період, коли служба повинна приступати до роботи з подвійною силою.

 

Взагалі, зазначимо, що облік дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах, складається із трьох підобліків дітей:

1) батьки яких або особи, що їх замінюють, ухиляються від виконання батьківських обов'язків;

2) які зазнали насильства у сім'ї;

3) які систематично залишають місце свого проживання.

 

На обліку служби у справах дітей районної державної адміністрації перебувають 46 дітей, які опинилися у складних життєвих обставинах (44 - як такі щодо яких батьки ухиляються від виконання батьківських обов'язків, 2 - які зазнали фізичного насилля у сім'ї).

 

Службою у справах дітей районної державної адміністрації здійснюються постійні рейди-перевірки умов утримання дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах та таких, які близькі до таких обставин, до рейдів залучаються представники органів місцевого самоврядування, відділу поліції, районного центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді, відділу освіти та навчальних закладів району, медичних працівників.

 

Лише за період карантину службою у справах дітей районної державної адміністрації або за її ініціативою кожного тижня було перевірено утримання 259 дітей району. Кілька разів на тиждень працівники служби виїжджають на рейди-перевірки по сім'ям в усіх напрямках району, проводяться профілактичні заходи щодо недопущення ухиляння батьків від своїх батьківських обов'язків, попередження насильства у сім'ї, здійснення правопорушень дітьми тощо. Така профілактична робота приносить свої плоди - за останні роки подання позовних заяв про позбавлення батьківських прав суттєво зменшилися.

 

         Служба у справах дітей районної державної адміністрації завжди перебуває на стражі захисту прав та законних інтересів дітей району.

 

Служба у справах дітей

районної державної адміністрації