back

Голодомор 1932-33 років - найжорстокіший злочин проти українства

23 листопада 2019

У першій половині ХХ ст. Україна пережила три Голодомори: 1921-23рр., 1932-33рр., 1946-47 рр. Найжорстокішим був Голодомор 1932-33 рр. Тоді щодня вмирало 25 тис. людей, щогодини – тисяча, щохвилини – 17 чоловік. В Україні смерть забрала від 7 до 10 млн. чоловік. Цей голодомор не має аналогів в історії людства.

 

Пройшло вже немало років, але ці страшні події треба добре пам’ятати, щоб вони знову не повернулися. За неповними даними Новгород-Сіверщина втратила за цей голодний рік 585 чоловік. Найбільш постраждалі села: Буда-Вороб''ївська- померло з голоду 58 осіб, Ковпинка - 25, Ларинівка – 57, Печенюги – 37, Рикове (теперішнє Троїцьке) – 63, Стахоршина – 29, Студинка – 32, Фаївка - 69, Форостовичі – 64.

 

23 листопада жителі Буда-Вороб'ївської вшанували пам'ять загиблих у часи голодоморів односельців. Біля пам'ятного знаку зібралися жителі Буда-Вороб'ївської на чолі із сільською головинею Раїсою Осипець, делегації від Вороб'ївської та Чайкинської сільських рад. Також участь у заходах взяли заступниця голови районної державної адміністрації Неля Чугаєва, начальниця відділу освіти Світлана Біла, завідувачка сектору культури Ніна Матвіюк.

 

"Найжахливіше те, що голод був не просто штучним, а свідомо створеним. В історію нашого краю ті події вписані чорним рядком, адже на території новгород-сіверщини загинуло 585 людей. Страшно навіть подумати про ті муки, безмежне горе й біль, які пережили наші земляки у той час", - наголосила Неля Чугаєва у своєму зверненні до учасників заходу.

 

До пам'ятного знаку присутні поклали колоски пам'яті, встановили лампадки та вшанували пам'ять загиблих хвилиною мовчання. Після мітингу-реквієму біля пам'ятного Хреста відбулась панахида за загиблими у часи голодоморів.

 

 

 

 

Відділ інформаційної діяльності, комунікацій

з громадськістю та правового забезпечення

 районної державної адміністрації