back

ПІВНІЧНИЙ РАЙОН: ЯКИМ ЙОМУ БУТИ?

08 листопада 2019

Існуючі моделі щодо укрупнення районів Чернігівської області обговорювались 07 листопада в Чернігівському центрі розвитку місцевого самоврядування.

 

У громадському обговоренні пропозиції з удосконалення адміністративно-територіального устрою Чернігівської області взяли участь в.о. голови районної державної адміністрації Руслан Веремієнко та керівник апарату  районної державної адміністрації Наталія Разумейко.

 

У ході заходу серед інших було представлено проект моделі адміністративно-територіального устрою субрегіонального рівня Чернігівської області Мінрегіону, який передбачає 4 райони у складі Чернігівської області: Чернігівський, Ніжинський, Прилуцький та Північний.

 

Назва саме Північного району досі не прив'язана до назви жодного з існуючих районів, які мають увійти до його складу, оскільки і до сьогодні експерти не дійшли остаточного рішення щодо адміністративного центру названого району. Північний район має найбільшу площу серед інших після Чернігівського, але найменшу чисельність населення, оскільки густота населення на цій території найнижча в області – 14,8 чол./кв. км, тоді як у решті районів – від 25до 33 чол./кв. км.

 

В умовах децентралізації, реформування державної служби більшість функцій передається територіальним громадам, частина до органів влади регіонального рівня. Однак на субрегіональному рівні за органами державної влади залишаються функції координації територіальних підрозділів центральних органів виконавчої влади, контролю за законністю прийнятих органами місцевого самоврядування рішеннями. Тож за певними адміністративними послугами громадяни все ж таки звертатимуться до адміністративного центру. Тут, як зазначила Наталія Разумейко, постає питання доступності (до 60 км за методикою).

 

В одній з моделей адміністративним центром новоутвореного району було визначено Корюківку. За такої моделі лише 30% жителів Північного району потрапляють до зони доступності (Новгород-Сіверський, Коропський, більша частина Семенівського, частина Сосницького, Менського, Сновського районів залишаються поза межами доступності).

 

З таких позицій, на думку Наталії Разумейко, яку вона озвучила, адміністративним центром може бути і Новгород-Сіверський, тим більше що це місто також визначено в одній з моделей Північного району. Новгород-Сіверський має значні переваги, у порівнянні з іншими центрами районів:

 

- Новгород-Сіверський є містом обласного значення, має найбільшу чисельність населення з-поміж інших міст (13,4 тис. чол.), межі Новгород-Сіверського району із входженням територій інших районів склалися історично – Новгород-Сіверський завжди був сотенним містом, центром повіту, центром намісництва, до складу якого входили Семенівка, Сосниця, Короп, Корюківка, згодом – центром району, округу;

 

- через всю територію новоствореного району проходитиме дорога державного значення, Новгород-Сіверський та Семенівський райони з'єднані залізничною колією (щодня здійснюються пасажирські перевезення за маршрутом Воронізька - Семенівка), у Новгороді-Сіверському функціонують автостанція, сучасний залізничний вокзал з кімнатами для тимчасового проживання;

 

- у місті розташовані всі представництва ЦОВВ, у тому числі 4 міжрайонні, які забезпечені кваліфікованими фахівцями і розміщені в спеціально побудованих приміщеннях, що відповідають всім необхідним умовам. І це далеко невичерпний перелік переваг.

 

Але зважаючи на досить значну площу і низьку густоту населення цього району, питання забезпечення доступності населення залишається актуальним. На цьому наголошували представники Новгород-Сіверської районної державної адміністрації, представники місцевих органів влади різних рівнів Корюківського і Менського районів.

 

На думку більшості учасників громадського обговорення Північний район доцільно поділити на 2 райони. Вони не будуть повністю відповідати вимогам Методики, але за площею не поступатимуться іншим створеним на території Чернігівської області районам. Таку модель з адміністративним центром у м. Новгород-Сіверський запропонувала керівник апарату Новгород-Сіверської районної державної адміністрації Наталія Разумейко. До новоствореного району мають увійти Новгород-Сіверський, Семенівський, Коропський райони (Коропська, Понорницька ОТГ), Холминська ОТГ. Можливе приєднання Авдіївської ОТГ у разі її створення. Таким чином поряд з іншими існуючими перевагами вирішується питання доступності громадян до адміністративного центру, адже зоною доступності охоплюється 67% населення.

 

На думку учасників обговорення така модель поділу північного району має бути розглянута експертами і врахована при поділі Чернігівської області. А взагалі варто розглядати у складі області навіть 6 районів. З цією думкою погоджуються й експерти.

 

 

Відділ організаційної роботи апарату

районної державної  адміністрації