back

Запобігання домашньому насильству, захист прав жінок та дітей – тема брифінгу у районній державній адміністрації

28 травня 2019

28 травня у районній державній адміністрації відбувся брифінг для місцевих засобів масової інформації. Серед спікерів – заступник голови районної державної адміністрації Неля Чугаєва, завідувач сектору у справах сім'ї, молоді та спорту районної державної адміністрації Андрій Циганков, начальник служби у справах дітей районної державної адміністрації Сергій Петраков, директор районного центру для сім'ї, дітей та молоді Валентина Суровицька, начальник відділу «Новгород-Сіверське бюро правової допомоги» Наталія Довбня.

Йшлося про те, що тема насильства поступово виходить за межі приватності. Люди перестають замовчувати подібні негативні явища. Це є результатом широкомасштабної інформаційної кампанії щодо роз’яснення питань, пов’язаних із домашнім насиллям. Крім того, в районі вживаються необхідні заходи з профілактики та покарання винних.

 

За інформацією Андрія Циганкова, у районі фіксується зменшення офіційних звернень з приводу вчинення домашнього насильства. За п’ять місяців поточного року зафіксовано 5 офіційних звернень. Зазначено, що за аналогічний період 2018 року обліковано 9 звернень. Тобто, цей показник зменшився на 44 %. Якщо порівнювати з попередніми роками, то зменшення відбулося на 75 % (у порівнянні з 2017 роком) та на 77 % (з 2016 роком). Із загальної кількості 100% звернень надійшло від жінок.

 

З метою посилення обізнаності широких верств населення району з проблематики домашнього насильства, створення запобіжних і захисних механізмів боротьби з усіма формами гендерно зумовленого насильства щорічно в районі проводяться заходи в рамках Всеукраїнської акції «16 днів проти насильства».

 

Рішенням сесії районної ради від 22 грудня 2017 року № 288 була затверджена Комплексна районна програма підтримки сім’ї, забезпечення гендерної рівності та протидії торгівлі людьми на період до 2020 року. Першочерговими завданнями цієї програми є попередження сімейного неблагополуччя та створення дієвої системи надання допомоги потерпілим від насильства в сім’ї.

У січні 2018 року набув чинності Закон України «Про запобігання та протидію домашньому насильству», згідно з яким розширено коло осіб, насильство над якими вважається домашнім. Дитина, яка стала свідком насильства, також вважається постраждалою. Ведене поняття «дитина-кривдник» тощо.

 

Як зазначила начальник відділу «Новгород-Сіверське бюро правової допомоги» Наталія Довбня Закон України «Про запобігання та протидію домашньому насильству» визначає спеціальні заходи щодо протидії домашньому насильству, зокрема: терміновий заборонний припис стосовно кривдника та обмежувальний припис стосовно кривдника.

 

Крім того, за вчинення домашнього насильства передбачена адміністративна  та кримінальна відповідальність.

 

Особи, які постраждали від домашнього насильства, можуть отримати безоплатну первинну та вторинну правову допомогу.

 

 

Відділ інформаційної діяльності, комунікацій

з громадськістю та правового забезпечення

 районної державної адміністрації