back

Юридичне навчання працівників районної державної адміністрації

14 травня 2019

У травні субсидії призначатимуться за правилами, які дещо змінилися. Так, 17 квітня Кабмін ухвалив Постанову №373 «Деякі питання надання житлових субсидій та пільг на оплату житлово-комунальних послуг у грошовій формі».

 

14 травня на юридичному навчанні працівників районної державної адміністрації говорили про основні зміни в отриманні субсидій.

 

Боржникам не даватимуть субсидію готівкою.

Уряд втілив анонсовані раніше зміни, ухваливши нову Постанову про зміни до порядку призначення субсидій. Виняток встановили для громадян, які перебували у складних життєвих обставинах (інвалідність, стан здоров'я, вік) і через це не встигли отримати субсидію готівкою в «Ощадбанку» - цій категорії громадян субсидію на новий період призначать у готівковій формі, незважаючи на борги. Усім іншим неплатникам (після сплати боргів) субсидія може бути призначена у безготівковій формі. Простроченою вважається заборгованість понад місяць на суму, що перевищує 340 грн (20 неоподаткованих мінімумів доходів громадян).

 

Субсидію (за бажанням) можна отримати не готівкою, а в грошовій безготівковій формі.

Для цього слід подати заяву до управління соцзахисту населення, в якій обов’язково зазначити номер мобільного телефону. Надання субсидії у грошовій безготівковій формі означає, що кошти перераховуються на особовий рахунок субсидіанта в «Ощадбанку» і автоматично – виконавцям житлових та комунальних послуг. Субсидіанту потрібно буде доплатити лише свою частку платежу, тобто, як сказано в Постанові, «вартість фактично спожитої послуги з урахуванням суми житлової субсидії». Так розраховувалися і раніше люди, яким субсидія була призначена із 1.01.19 року (уряд назвав це другою моделлю монетизації, і вона діяла паралельно із виплатою субсидій готівкою). При такій формі розрахунків зекономлену суму субсидії можна буде отримати готівкою по закінченні періоду, на який призначена субсидія.

 

Субсидію готівкою може отримати представник одержувача за довіреністю, завіреною нотаріально.

Так передбачає нова урядова Постанова. Це частково зніме напругу у випадках, коли людина через хворобу або інші обставини не могла сама дійти до каси «Ощадбанку». Проте нотаріально оформлена довіреність коштує грошей.

 

Людей не позбавлятимуть субсидій через борги, які виникли не з їхньої провини.

Зокрема, Постанова передбачає: не враховуватимуться борги, які виникли внаслідок того, що управитель, ОСББ, виконавець комунальних послуг не уклали договору з АТ «Ощадбанк» для перерахування сум житлових субсидій у грошовій безготівковій формі. Те саме стосується і штучних боргів, які нараховували облгази споживачам внаслідок приведення обсягів природного газу до так званих стандартних умов.

 

 

Відділ інформаційної діяльності, комунікацій

з громадськістю та правового забезпечення

районної державної адміністрації