back

Колективні договори - ефективний інструмент регулювання трудових відносин

19 лютого 2019

На підприємствах, де укладені колективні договори, стан соціально-трудових відносин більш стабільний: у колективах рідше виникають непорозуміння, а проблеми вирішуються шляхом переговорів.

 

Управління соціального захисту населення районної державної адміністрації сприяє організації переговорного процесу між сторонами соціального діалогу та надає всебічну організаційно-методичну допомогу.

 

Згідно зі ст. 2 Закону України "Про колективні договори і угоди" колективний договір укладається на підприємствах , в установах, організаціях незалежно від форм власності і господарювання, які використовують найману силу і мають право юридичної особи.

 

Станом на 01 лютого 2019 року колективно-договірним регулюванням в районі охоплено 77 підприємств, установ та організацій, або 2221 працюючий.

 

Оскільки в колдоговірній практиці важливо враховувати зміни в трудовому законодавстві, спеціалістами управління соціального захисту населення  проводиться правороз’яснювальна робота серед різних категорій працюючих, в тому числі керівників, спеціалістів, профспілкових лідерів з метою регулювання відносин. Це дає змогу на первинному рівні уникати конфліктів між сторонами соціального діалогу.

 

Окрім цього, в управлінні соціального захисту населення районної державної адміністрації запроваджено роботу «гарячої» телефонної лінії за номером 2-31-59.  Щоденно, впродовж робочого дня, спеціалістам підприємств, установ, організацій та працюючому населенню району надаються роз’яснення щодо застосування трудового законодавства, в тому числі з питань колективно-договірного регулювання соціально-трудових відносин.

 

Беручи  до уваги непросту економічну ситуацію та несприятливий вплив кризових явищ в економіці на трудові відносини, зайнятість населення і забезпечення його робочими місцями, колективні договори й угоди є ефективним інструментом регулювання трудових відносин, підвищення конкурентоспроможності підприємств та трудового потенціалу, забезпечення реалізації принципів гідної праці й упередження трудових конфліктів, Тому є  доцільністю укладення колективних договорів на підприємствах, в установах та організаціях незалежно від форм власності,

 

Рекомендуємо сторонам при укладанні колективних договорів включати до них також зобов’язання щодо забезпечення жінкам і чоловікам права на однакові можливості при найманні на роботу, вільний вибір професії чи роду роботи, на просування по службі та гарантію зайнятості, рівну винагороду, включаючи одержання пільг, на рівні умови щодо рівноцінної праці, а також на рівний підхід до оцінки якості роботи, на оплачувану відпустку, охорону здоров’я та безпечні умови праці, соціальне забезпечення та ряд інших питань гендерного аспекту. Потрібно не залишити осторонь питання ветеранів праці, які в минулому були працівниками відповідних колективів. Зокрема, рекомендуємо включати до колективних договорів певні пільги для даної категорії населення, тому ряд колективних договорів містять положення щодо надання на пільгових умовах транспорту, власної продукції, матеріальної допомоги тощо.

 

ЗВЕРТАЄМОСЬ  до працівників, профспілок та роботодавців, з пропозицією активізувати колективно-договірну роботу на відповідних рівнях соціального діалогу.

 

 

Управління соціального захисту населення

районної державної адміністрації