back

Обережно змії!

10 липня 2018

Влітку люди відпочивають на природі. Однак мало хто задумується над тим, яка небезпека чатує на людину під час відпочинку. Зокрема, у густій зеленій рослинності можуть причаїтися отруйні змії.

Люди найбільше страждають від атак змій, оскільки гадюки найбільш активними є саме в спеку. Вони є холоднокровними тваринами і з настанням тепла шукають сонячні ділянки, куди виповзають, щоб погрітися.

 Єдиний вид змій у районі, потенційно небезпечний для людини – це гадюка звичайна. Її довжина в середньому становить 30-50 см.

Звичайними місцями проживання цієї гадюки є добре прогріті узлісся, лісові галявини, лісосмуги, порослі чагарником яри і балки, схили з чагарниками тощо. Аби вберегтися від укусів змій, під час прогулянки на природі слід дотримуватися основних правил безпеки. Насамперед людині треба мати одяг і взуття, які можуть захистити від зміїних зубів. Це високі черевики із грубими шерстяними шкарпетками та щільні широкі штани, заправлені у взуття. Ні в якому разі не можна ходити лісом у відкритому взутті чи босоніж.

При влаштуванні пікніка на галявині необхідно ретельно оглянути обране місце. Для цього слід взяти палицю та обережно обстукати ті предмети, на які хтось хоче сісти. У більшості випадків отруйна змія, котра там може знаходитись, дасть людині дорогу, зникнувши з її поля зору. При зборі грибів і ягід у лісі варто користуватися довгою палицею, аби перевіряти зарості на наявність плазунів. Не зайвою буде виставлена вперед палка при швидкому русі по стежці. У гадюк слабкий нюх та слух, і поява людини зненацька може завадити їй втекти. Якщо наступити на змію, вона може вкусити.

Не слід влаштовувати ночівлю поблизу трухлявих пеньків, дерев з дуплами, біля входу в нору або печеру, поряд із купами сміття. У теплі літні ночі гадюки активні й можуть приповзти до вогню. При пересуванні вночі необхідно освітлювати дорогу ліхтариком. Слід щільно закривати вхід у намет, щоб змія не могла туди заповзти і вкусити людину уві сні. 

Якщо змія вкусила в ногу, треба прибинтувати її до другої ноги та, підклавши що-небудь під кінцівки, злегка підняти їх. При укусі в руку необхідно зафіксувати її в зігнутому положенні. Щоб прискорити виведення отрути, варто давати потерпілому пити більше чаю і лужної мінеральної води.  Потерпілого необхідно якомога швидше на носилках або попутним транспортом доставити в найближчий медичний заклад.

Слід пам’ятати, що при укусах змій категорично заборонено:
1) накладати джгут на кінцівку вище місця укусу (джгут не завадить розповсюдженню отрути, однак призведе до порушення кровопостачання й омертвіння тканин);
2) припікати місце укусу вогнем, хімічними речовинами, обмивати його алкоголем;
3) розрізати рану на місці укусу.

 Пам’ятайте, що дотримання правил безпечної поведінки на природі, обережність та уважність допоможуть вам уникнути неприємностей.

Відділ з питань взаємодії з правоохоронними органами, цивільного захисту, оборонної та мобілізаційної роботи районної державної адміністрації