back

Відбулось юридичне навчання працівників районної державної адміністрації

12 червня 2018

Про функції держави щодо захисту прав власників, гарантування такого захисту, офіційного визнання і юридичного закріплення прав власників на об’єкти нерухомого майна говорили сьогодні, 12 червня на юридичному навчанні працівників районної державної адміністрації.

Як зазначив Віталій Юдицький, державний реєстратор речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень відділу економіки, торгівлі та державної реєстрації районної державної адміністрації, з 2013 року державна реєстрація здійснюється шляхом внесення відповідних відомостей до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

Зазначалося, зокрема, що державна реєстрація права власності та інших речових прав здійснюється за принципом екстериторіальності. Тобто державні та приватні нотаріуси можуть здійснювати реєстрацію прав на нерухоме майно в межах України, державні реєстратори райдержадміністрацій, міських рад, міст обласного значення можуть проводити реєстрацію в межах області.

Державна реєстрація права власності на нерухоме майно проводиться у строк 5 робочих днів з моменту реєстрації заяви в Реєстрі. Реєстрація може проводитись і у скороченні терміни. У строк 2 робочі дні – справляється плата у розмірі 1 прожиткового мінімуму для працездатних осіб (1760 грн). Протягом 24 годин, крім вихідних та святкових днів, з моменту прийняття заяви - 2 прожиткових мінімумів для працездатних осіб (3520 грн). Протягом 2 годин, крім вихідних та святкових днів, з моменту прийняття заяви - 5 прожиткових мінімумів для працездатних осіб (8810 грн).

Відповідно до ст.34 Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень" за державну реєстрацію прав у 2018 році справляється адміністративний збір у такому розмірі: за державну реєстрацію права власності на нерухоме майно – 180 грн, за державну реєстрацію внесення змін до записів державного реєстру - 70 грн, за державну реєстрацію інших речових прав (договори оренди) – 90 грн. У разі відмови у проведенні реєстраційних дій адміністративний збір не повертається.

Адміністративний збір не справляється за внесення до записів Державного реєстру прав змін, пов'язаних із приведенням у відповідність із законами України у строк, визначений цими законами.

За інформацією відділу економіки, торгівлі та державної реєстрації районної державної адміністрації