back

До Дня української писемності та мови

09 листопада 2017

Понад 40 працівників районної державної адміністрації, вчителів та бібліотечних працівників Новгород-Сіверщини долучилися до написання всеукраїнського радіодиктанту національної єдності. 09 листопада, у День української писемності та мови присутні зібралися у читальній залі центральної районної бібліотеки, аби підтримати розвиток державної мови як духовного потенціалу нації.

Девізом сімнадцятого Всеукраїнського радіодиктанту був слоган "Нас багато. Ми різні. Але нас об’єднує спільна мета".

Як зазначила Неля Чугаєва, заступник голови районної державної адміністрації, щороку радіодиктант об'єднує усіх українців, з усіх куточків світу, адже це не тільки можливість перевірити себе на знання рідної мови, але й прояв любові до традицій українського народу, його мови та культурного надбання.

ЦІКАВІ ФАКТИ ПРО УКРАЇНСЬКУ МОВУ

Серед науковців є думка, що мова, якою розмовляє людина, визначає спосіб її мислення, впливає на поведінку! А які цікаві факти про українську мову вам відомі?

— Українська мова є однією з найпоширеніших мов в світі і за кількістю носіїв займає 26-те місце. Також вона є другою за поширеністю серед мов слов’янського походження після російської мови.

— Найбільш вживаною літерою в українському алфавіті є літера “п”. Також на цю літеру починається найбільша кількість слів. Тоді ж як найрідше вживаною літерою українського алфавіту є “ф”. В українській мові слова, які починаються з цієї літери, в більшості випадків запозичені з інших мов.

— Найдовшим словом в українській мові є назва одного з пестицидів “дихлордифенілтрихлорметилметан”.

— Найбільша кількість синонімів. Згідно з «Коротким словником синонімів української мови», у якому розроблено 4 279 синонімічних рядів, найбільшу кількість синонімів має слово «бити» — 45.

— Цікавим фактом про українську мову є те, що вона входить до трійки найкрасивіших мов в світі. На мовних конкурсах в Італії на Франції її визнавали другою за мелодійністю мовою світу, перша італійська. Інші джерела говорять про бронзу української мови на цьому конкурсі, друге місце за французькою, а 4 місце займає перська мова.

– Найчастіше серед іменників вживається слово «рука», серед дієслів — «бути», прикметників — «великий», займенників — «він».

— Найбільшу кількість значень має абревіатура ПК. Це персональний комп’ютер, палац культури, паровий кран, передній край, перфокарта, Петербурзький комітет, Петроградський, комітет, підбирач-копнувач, пістолет-кулемет, Пітерський комітет, предметний каталог, Повітряний кодекс, пожежний кран, польовий караул, постійний комітет, променевий кінескоп, проміжний конденсатор, прохідницький комбайн, прядильно-крутильна (машина), парсек та інші.

— Найбільшу кількість разів перекладений літературний твір “Заповіт” Т.Г.Шевченка: 147 мовами народів світу.

Сподіваємося, що ви дізналися щось нове для себе, адже цікаві факти про українську мову можуть бути корисними.

Джерело: http://dovidka.biz.ua/tsikavi-fakti-pro-ukrayinsku-movu/

Сектор інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю апарату районної державної адміністрації