04 квітня 2017

Допомога після поранення

 

Посібник "АБВ. Збройний конфлікт в термінах" (17.10.2019)

 

Пільги учасникам бойових дій (від 15.10.2019)

 

Щодо забезпечення соціальних прав та гарантій військовослужбовцям (03.01.2019)

 

Постановою Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2017р. №1057 затверджено новий порядок проведення психологічної реабілітації учасників анти терористичної операції.

 

Оплата послуг із психологічної реабілітації учасників антитерористичної операції здійснюється відповідно до Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для здійснення заходів із психологічної реабілітації учасників операції затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 12 липня 2017 р. №497.

 

Для проходження  психологічної реабілітації учасник антитерористичної  операції або його законний представник звертається з заявою (у довільній формі) до управління соціального захисту населення за місцем реєстрації або за місцем фактичного проживання, а для діючих військовослужбовців – за місцем перебування (розташування військової частини).

 

До заяви про направлення учасника антитерористичної операції на психологічну реабілітацію отримувач послуг додає копію посвідчення учасника бойових дій та копію документів, що підтверджують безпосередню участь в анти терористичній операції або забезпечення її проведення з безпосереднім перебуванням в районах анти терористичної операції у період її проведення.

 

У разі проходження психологічної реабілітації у стаціонарних умовах тривалість курсу не перевищує 18 днів.

 

Відповідно до  Порядку проведення психологічної реабілітації учасників анти терористичної операції затвердженого постановою Кабінету Міністрів України управлінням соціального захисту населення Новгород-Сіверської районної державної адміністрації визначено суб’єкта надання послуг з психологічної реабілітації, які відповідають вимогам до суб’єктів, що надають послуги із психологічної реабілітації.

 

Відповідно до наказу начальника управління від 19.06.2018 №24/05 до переліку суб’єктів надання послуг з психологічної реабілітації учасників антитерористичної операції включені: ДП "Південь Курорт Сервіс" санаторій "Орізонт" смт. Сергіївка  та санаторій «Токарі» м. Лебедин Сумської області.

 

Відповідно до наказу начальника управління від 02.05.2019 №2/05 до переліку суб’єктів надання послуг з психологічної реабілітації учасників антитерористичної операції включено: ТОВ Пансіонат «Ірбіс» м. Скадовськ, Херсонської області.

 

Матеріали щодо надання пільг та переваг, передбачених чинним законодавством для учасників антитерористичної операції
 

Забезпечення учасників АТО технічними та іншими засобами реабілітації визначено Порядком забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації інвалідів, дітей-інвалідів та інших окремих категорій населення, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 05.04.2012 № 321.

Порядком передбачено першочергове безоплатне забезпечення учасників АТО технічними та іншими засобами реабілітації незалежно від встановлення інвалідності на підставі рішень військово-лікарських комісій.

Основні види ТЗР:

– протезно-ортопедичні вироби (системи ортезів на хребет, системи ортезів на верхні та нижні кінцівки, системи протезів верхніх та нижніх кінцівок, ортопедичне взуття);

– спеціальні засоби для самообслуговування та догляду (наколінники, налокітники, рукавиці, подушки протипролежневі, крісла-стільці туалетні, сидіння на унітаз, сидіння для ванни та душу, підставки для ванни);

– засоби для пересування (крісла колісні кімнатні та дорожні, крісла колісні з електричним приводом);

– допоміжні засоби для особистої рухомості, переміщення та підйому (палиці, милиці, ходунки);

– меблі та оснащення (столи, меблі для сидіння, ліжка, матраци протипролежневі, перила та поручні, брусся, опори, поручні).

Учаснику АТО або його законному представнику необхідно подати документи до органу соціального захисту населення за зареєстрованим місцем проживання учасника АТО або фактичним місцем проживання відповідно до довідки про взяття на облік (для осіб, що переселилися з тимчасово окупованої території).

Перелік необхідних документів для отримання ТЗР:

– паспорт (копія та оригінал);

– ідентифікаційний код (копія та оригінал);

– рішення військово-лікарської комісії чи висновок лікарсько-консультативної комісії про потребу у забезпечення необхідним виробом;

– витяг з наказу командира військової частини (начальника територіального підрозділу) або довідка про обставини травми (поранення, контузії, каліцтва), видана командиром військової частини (начальником територіального підрозділу), з відомостями про участь в антитерористичній операції (для учасників АТО, яким не встановлено інвалідність).

Санаторно-курортне лікування учасників АТО

Урядом ухвалено Порядок забезпечення постраждалих учасників антитерористичної операції санаторно-курортним лікуванням (постанова Кабінету Міністрів України від 31.03.2015 № 200).

Безкоштовними путівками на санаторно-курортне лікування забезпечуються:

– інваліди війни з числа учасників антитерористичної операції;

– учасники бойових, які безпосередньо брали участь під час проведення антитерористичної операції.

Куди звертатися:

до управління соціального захисту населення за:

– зареєстрованим місцем проживання;

– за фактичним місцем проживання відповідно до довідки про взяття на облік (для осіб, що переселилися з тимчасово окупованої території).

Перелік необхідних документів для отримання санаторно-курортної путівки:

– стати на облік до управління соціального захисту населення;

– подати наступні документи:

1. заяву;

2. медичну довідку лікувальної установи за формою № 070/о;

3. копію посвідчення учасника бойових дій або інваліда війни;

4. документ, що підтверджує безпосереднє залучення до виконання завдань антитерористичної операції в районах її проведення.